Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 January 2013

Aspartaam veilig bevonden door EFSA

Door: Angela

light frisdrank

De Acceptable Daily Intake (ADI) van aspartaam is veilig en het huidige niveau van inname ligt daaronder. Dit concludeert de Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) na herevaluatie van de veiligheid van zoetstof aspartaam.

Bij deze herevaluatie zijn alle beschikbare gegevens over aspartaam en afbraakproducten als fenylalanine op een rij gezet, inclusief niet eerder gepubliceerde gegevens en nieuwe humane studies. In totaal gaat het om 112 onderzoeken. Uiteraard geldt de ADI vanwege het afbraakproduct fenylalanine niet voor mensen met fenylketonurie (PKU).

Bijzonder is het feit dat deze “Scientific opinion” van EFSA nog niet definitief is. Tot 15 februari kan er commentaar op geleverd worden, waarna ook nog een discussiebijeenkomst wordt georganiseerd. Naar verwachting zal de definitieve Scientific opinion in mei worden gepubliceerd.

Bron: EFSA


Rob van Berkel, , 22 January 2013:
Het onderwerp is te complex om hier volledig te bespreken. Los van de EFSA herevaluatie laat het merendeel van het onderzoek ernaar niet zien dat aspartaam schadelijk is voor de gezondheid.
Berucht is de lijst op internet die aangeeft dat 92% van de "niet door de industrie gesponsorde onderzoeken" laat zien dat aspartaam problemen veroorzaakt.
Chivo is deze referenties nagegaan en vond geen bevestiging (1).

@Food2live.nl, welk onderzoek naar aspartaam vind je overtuigend genoeg (ook naast andere onderzoeksresultaten op dat gebied) waardoor je zou moeten concluderen dat aspartaan schadelijk is voor de gezondheid? Sites die schrijven over de gevaren van aspartaam en complottheorieën zijn er voldoende.


1) http://www.chivo.nl/content/anti-aspartaam-anti-wetenschap
Food2live.nl Krom, , 20 January 2013:
Oja... hoe is het dan onderzocht. Lees http://www.gmwatch.org/latest-listing/51-2012/14206

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten