Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 June 2017

Arts heeft slechts 29 uur les gehad over voeding

Door: Karine

In 6 jaar tijd krijgt een geneeskundestudent gemiddeld slechts 29 uur les over voeding. Ruim 80 procent van de coassistenten en huisartsen wil meer onderwijs over voeding. Dat blijkt uit het rapport ”Voeding en leefstijlfactoren in de opleiding geneeskunde”, geschreven in opdracht van het ministerie van VWS. Het werd onlangs gepresenteerd op het congres van Arts en Voeding.

Artsenwijzer is onbekend
Het blijkt dat co-assistenten en artsen niet goed op de hoogte zijn van onafhankelijke websites over voeding en gezondheid. Zo blijkt dat slechts 3% van de co-assistenten en 14% van de huisartsen de Artsenwijzer Diëtetiek kent. De NHG-zorgmodule ‘Leefstijl Voeding’ is nauwelijks bekend: 19% van de co-assistenten en 11% van de huisartsen. Ook de website van de Gezondheidsraad is niet goed bekend: deze kent slechts 12% van de co-assistenten en 14% van de huisartsen.

Rotterdam wint
Bijna 900 coassistenten vulden een enquête in over hun behoefte aan onderwijs over voeding, leefstijl en motiverende gesprekstechnieken. Driekwart van de respondenten wil leren wanneer en naar wie ze moeten verwijzen. Ook werd het curriculum van vier universiteiten onder de loep genomen. Rotterdam bleek de meeste tijd voor voeding in te ruimen (77 uur) en Groningen het minste (5 uur). In de huisartsenopleiding lijkt wel meer aandacht voor voeding, waardoor de hiaten in kennis en vaardigheden in de huisartsenopleiding enigszins gedicht worden, aldus het rapport.
Bron: Medisch Contact


Vera de Vries, dietist, 20 July 2017:
Ik ga ervan uit dat de NVD een reactie op dit artikel plaatst. We moeten veel meer aanwezig zijn bij andere professionals. Dit is ook een taak van de NVD!
Jacqueline Gerrits, diëtist, 18 July 2017:
Ik sluit met aan bij Judith. Het lichaam moet werken -inclusief herstellen- met de aminozuren, monosachariden, vetzuren, vitamines, mineralen en water dat we via de voeding aanvoeren. Lijkt mij de basis. Wonderbaarlijk dat arts-studenten daar zelfs niet meer over willen weten en curriculum-aanpassing eisen. Of leren doorverwijzen naar deskundigen op het gebied van (herstel)voeding; de diëtisten.
Anthon de Bont, orthomoleculair voedingskundige, 04 July 2017:
Of Thomas Edison met zijn "verlichte" opmerking: "Als de artsen van vandaag geen voedingskundigen worden, dan zijn de voedingskundigen van vandaag de dokters van morgen"....
Anthon de Bont, orthomoleculair voedingskundige, 04 July 2017:
Hoe kun je als arts op iemands naam - in dit geval Hippocrates- nou een eed afleggen als je onkundig bent van zijn medisch basisprincipe, namelijk "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding" ?
Judith Rondeel, dietist, 04 July 2017:
We leven dmv voedng, water en zuurstof. Dat lijkt me dan toch de eerste basisbeginselen van de geneeskunde?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten