Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 October 2016

App vervangt het “Ik Kies Bewust” Vinkje

Door: Reina

App vervangt het “Ik Kies Bewust” Vinkje

Een voedingsapp zal de bekende groene en blauwe “Vinkjes” gaan vervangen. Bedrijven krijgen een jaar de tijd om Het Vinkje van de verpakking te halen. Dit is besloten door minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij laat het Voedingscentrum een app ontwikkelen die consumenten de juiste en persoonlijk toegespitste informatie biedt over de samenstelling en de voedingswaarde van producten. Het doel is objectieve en heldere informatie geven zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken.

Meer mogelijkheden

Een voedingsapp biedt volgens Schippers veel meer dan een logo de mogelijkheid om informatie op maat te leveren. Wat voor de een gezond is, kan voor de ander immers ongezond zijn, bijvoorbeeld in het geval van een allergie of diabetes. Dergelijke verschillen tussen mensen zijn niet te vatten in één standaard logo. Er wordt nog wel onderzocht welke toegevoegde waarde het gebruik van een logo kan hebben naast de app.

Overgangstermijn

Bedrijven die op dit moment het Vinkje op hun verpakkingen gebruiken, krijgen vanaf 19 oktober een overgangstermijn van 12 maanden voor het uitfaseren van het Vinkje. Na deze overgangsperiode mag het Vinkje niet meer op verpakkingen.

Stoplichtsysteem?

Het Vinkje is zo’n 10 jaar geleden ingevoerd, maar het heeft altijd onder vuur gelegen. Onder meer de Consumentenbond wilde van het Vinkje af. De Consumentenbond is blij met de aangekondigde verandering, maar vind een app niet goed genoeg. De bond pleit al jaren voor de invoering van een stoplichtsysteem.

Bron: Rijksoverheid


Marian Hoek, dietist, 25 October 2016:
Het lijkt me stug dat je met een app goede voorlichting kunt geven. Is weer echte symboolpolitiek. Bereik je er de mensen mee die je wilt bereiken? Ik moet nog zien dat de voedingsmiddelen industrie alle gegevens vrijgeeft die voor een app nodig zijn.
Wil je de groepen bereiken waar de gezondheids problemen het grootst zijn zal je echt andere middelen moeten inzetten, kookcursussen geven etc. Maarja dat is natuurlijk te duur........
nicolette ottolini, gewichtsconsulente, 25 October 2016:
jaren geleden schreven jullie al over het nuval systeem. jammer dat dat niet echt aanslaat. http://www.nuval.com/scores. maar kan mij vooorstellen dat de food industry daar niet achter staat.
muriel langedijk, dietist, 20 October 2016:
hm. jammer voor hen die geen mobiel hebben. die zijn er toch nog ..

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten