Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 February 2016

Antibiotica verhoogt latere kans op obesitas en astma

Door: Reina

Antibiotica verhoogt latere kans op obesitas en astma

Kinderen die langdurig antibiotica van het type macrolide krijgen toegediend, zijn in hun latere leven eerder te dik en gevoeliger voor astma. Dit komt waarschijnlijk doordat antibiotica de bacteriesamenstelling van de darmen voor lange tijd veranderen. Daarbij gaan veelal ongunstige bacteriën domineren en worden potentieel positieve bacteriën verdrongen. Dat blijkt uit een internationale studie gepubliceerd in Nature Communication.

Sterke bevestiging

Het onderzoek is uitgevoerd onder 42 Finse kinderen (2-7 jaar). De onderzoekers vonden een sterke bevestiging van de zorgwekkende relatie tussen vroeg antibioticagebruik en de latere gezondheid. Ze zagen dat macrolide antibiotica (zoals azithromycine en clarithromycine), meer dan penicillines of andere antibiotica een groot effect hebben op de body mass index en astma. Verrast waren ze over een soortgelijk sterk effect van macrolide op de microbiota in de darmen. De onderzoekers zagen verder een causaal verband tussen het gebruik van antibiotica en antibioticaresistentie.

Specifieke bacteriën

Het onderzoeksteam heeft een aantal bacteriën geïdentificeerd die de BMI-toename kan verklaren, zoals het verminderd voorkomen van de Akkermansia-bacterie. Dit is al eerder aangetoond in Wageningen. Ten slotte vonden de onderzoekers dat het gebruik van de macrolide-antibiotica verband houdt met een verlaagd niveau van het enzym galzouthydrolase. Verhoogde concentratie hiervan kunnen in muizen de kans op obesitas via voeding verlagen.

Bron: WUR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten