Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 November 2017

Amerikaanse oncologen bezorgd over alcoholgebruik

Door: Marjolein

Amerikaanse oncologen bezorgd over alcoholgebruik

Oncologen van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) vragen om meer aandacht voor de invloed van alcohol op het ontwikkelen van kanker. Hoewel zware drinkers het meeste risico lopen, kan ook weinig alcohol het risico op met name borstkanker bij vrouwen en slokdarmkanker verhogen. Eén alcoholische drank per dag zou al leiden tot een hoger risico op borstkanker.

Hoe minder je drinkt, hoe lager het risico

In een statement in Journal of Clinical Oncology nemen de oncologen een duidelijk standpunt in ten aanzien van alcoholgebruik. ‘We zeggen niet: drink niet. Het gaat hierom: als je het risico op kanker wil verminderen, drink dan ook minder. En als je niet drinkt, begin daar dan ook niet mee’, vertelt Noelle LoConte, de hoofdauteur van het artikel.                                                       

Relatie tussen alcohol en kanker

Het drankgebruik in de VS neemt al jaren toe en in alle bevolkingsgroepen, maar weinig mensen zijn op de hoogte van de link tussen alcohol en kanker. In een eerder onderzoek van ASCO onder ruim 4.000 mensen noemde minder dan 30 procent van de mensen alcoholgebruik als risico voor kanker. Toch blijkt uit een review uit 2016 dat  5,5 procent van de nieuw ontstane kankers en 5,8 procent van alle overlijdens aan kanker toe te schrijven zijn aan alcohol. Met name kanker in de keel- en nekregio, slokdarm, lever en darmen en bij vrouwen borstkanker zijn gerelateerd aan alcoholgebruik.

Preventie en onderzoek

De groep oncologen roept op tot meer initiatieven om alcoholgebruik te minderen. Zo pleiten ze voor prijsverhogingen van alcohol en een verbod op reclame voor alcohol gericht op jongeren. Door dit standpunt in te nemen, hopen ze dat deze initiatieven sneller van de rond komen en dat er meer aandacht komt voor preventie en onderzoek.

Bronnen: New York Times en Journal of Clinical Oncology


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten