Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
19 March 2012

Alles over sport en voeding

Door: Voedingscentrum

Alles over sport en voeding

Extra eiwit, carnitine, NO-boosters of antioxidanten, volgens het Voedingscentrum werken al deze stofjes niet: ‘Van geen enkel supplement krijg je grotere spieren of ga je harder rennen. Creatine is de enige uitzondering: deze stof kan nuttig zijn voor krachtsporters. Om fit te worden en te blijven, is een eetpatroon volgens de Schijf van Vijf het enige middel dat alle sporters bewezen helpt.’ Deze mening is terug te vinden in het boek “Alles over sport en voeding”, een boek dat tot stand is gekomen op basis van vragen die via social media aan het Voedingscentrum zijn gesteld. Het boek is bedoeld voor mensen die willen weten hoe gezond eten hen kan helpen om hun sportdoelen te bereiken. Die doelen kunnen zijn: prestaties verbeteren, gezonder en fitter worden, afvallen, of er gespierder en strakker uitzien. Het boek bevat tips over gezonde voeding voor kracht- en conditiesporters. Bovendien rekent “Alles over sport en voeding” af met de meest gehoorde fabels over sport en voeding.

Het Voedingscentrum adviseert dus geen supplementen voor sporters, creatine als uitzondering. Toch heeft het NOC*NSF een factsheet op haar site staan met een lijst van supplementen met bewezen werkzame werking in context van topsport. Deze lijst is opgesteld naar oordeel van het NOC*NSF Team Voeding en het Olympisch Medisch Panel.

Vreemd is dat het vitamine D advies voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven in dit boekje 5 mcg per dag. Terwijl het Vitamine Informatiebureau en het Voedingscentrum op hun website 10 mcg vitamine D voor deze doelgroepen adviseren. “Alles over sport en voeding” bevat verder onder andere gezonde recepten voor sporters, trainingsschema’s en tips over de juiste momenten om te eten rond trainingen en wedstrijden. De dagmenu’s bevatten 1500, 2000 of 2500 kcal. Een echte topsporter heeft daar natuurlijk niet voldoende aan. Ik zie dit boek dan ook, mede door de standpunten over supplementen, als een informatiebron voor recreatieve sporters. (CV)

Woordvoerder Roy van der Ploeg over “Alles over sport en voeding”.

Alles over sport en voeding, het Voedingscentrum, Stichting Voedingscentrum Nederland Uitgeverij, ISBN 9789070840228, 80 pagina’s, € 7,95.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten