Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 January 2011

Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4 – 18 jaar

Door: Voedingscentrum

Alles over gezond eten en bewegen

Dit boekje van het Voedingscentrum helpt ouders om thuis de basis te creëren voor hun schoolgaande kind(eren). In veertien jaar tijd groeit een kleuter uit tot een jong volwassene. In dit boekje is deze periode in drieën gedeeld: de onderbouw van de basisschool (4 – 8 jaar), de bovenbouw en de overgang naar de middelbare school (9 – 13 jaar) en de middelbare school (14 – 18 jaar). Per leeftijdsgroep behandelt het boek onderwerpen die voor dat moment interessant zijn. Zo lees je voor 4 tot 8 jarigen onder meer over lastige eters en trakteren. In het hoofdstuk voor 9 tot 13 jarigen komen onder andere de rol van ouders en energydrinks aan bod. En ouders van 14 tot 18 jarigen kunnen meer lezen over lijnen en eetstoornissen, alcohol en roken en (wedstrijd)sporten. Uiteraard ontbreken de bekende lijstjes van het Voedingscentrum met aanbevolen hoeveelheden en voorkeur, middenweg en uitzonderingsproducten niet. De titel suggereert dat het boekje “alles” over gezond eten en bewegen behandelt, maar dat is natuurlijk geen doen in een uitgave van 128 pagina’s. Het Voedingscentrum vangt dit slim op door regelmatig naar nuttige sites te verwijzen voor meer (achtergrond) informatie.
Korte alinea’s en kaders met bijvoorbeeld recepten en tips zorgen voor een prettige leesbaarheid. Wel jammer dat sommige zaken niet nader toegelicht worden. Zo staat bij de afbeelding van een etiket het GDA-model genoemd, maar op die pagina is verder niet te lezen wat dat is. Nog een voorbeeld: op pagina 15 wordt als alternatief voor kinderen die niet van vis houden geadviseerd een product te geven waaraan omega-3 vetzuren zijn toegevoegd. Zo’n 100 pagina’s verderop worden pas voorbeelden van die producten gegeven. Wat verder jammer is, is dat heel veel tekst in de gebiedende wijs geschreven is. Maar al met al kan dit boekje een goede leidraad vormen voor ouders die hun kind gezond willen laten opgroeien. (CV)

Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4 – 18 jaar, te bestellen bij Voedingscentrum, ISBN 9789051779479, 128 pagina's, € 9,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten