Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 October 2015

Alles over diëten op tv

Door: Angela

Alles over diëten op tv

Vanaf zondag 4 oktober staan diëten 5 weken centraal in tv-uitzendingen op NPO2 om 19.15 uur. De eerste 3 uitzendingen gaan over een dieet op maat, dat is afgestemd op individuele biologische en psychologische kenmerken van mensen.

In de Britse wetenschapsdocumentaires zetten deskundigen 75 te zware vrijwilligers op een dieet dat vooral bedoeld is om de oorzaken aan te pakken waarom zij te veel eten. Op grond van hun genetische, hormonale en psychische kenmerken krijgen de vrijwilligers 1 van 3 verschillende diëten voorgeschreven.

In de eerste uitzending verblijven de vrijwilligers in een kliniek en in de tweede uitzending worden ze thuis gevolgd, waar ze met alle stress en verleidingen van het dagelijks leven moeten proberen om hun persoonlijke dieet vol te houden. Hier komt aan bod hoe ons DNA het lastig kan maken om verleidingen te weerstaan en waarom wij onze toevlucht zoeken tot ‘troost-eten’. In de derde uitzending zijn de laatste 2 maanden van het dieet aangebroken en beginnen lichaam en geest te protesteren. Helpt het persoonlijke dieet de vrijwilligers om het afvallen vol te houden en wat is het geheim van een permanent dieetsucces? De afleveringen die hierop volgen, gaan over calorieën en vet.

Bron: Focus


Monique Benhaddou, diëtist, 14 October 2015:
ter aanvulling: het bereft niet alleen een serie, maar ook een hele website vol info die de BBC vorig jaar gelanceerd heeft. Kijk een hier: http://www.bbc.co.uk/programmes/p02ddsd9
Anke Kalisvaart, diëtist, 07 October 2015:
Interessant! Ik vraag me in het eerste experiment wel af of de invloed van tafelgenoten op de hoeveelheid die mensen eten is meegenomen. Het is bekend dat mensen elkaar beïnvloeden daarin. Hoeveel eet je meer als je naast een 'dooreter' zit?
Daarnaast lijkt het aardbeien-pluk-honger-testje me erg doorzichtig voor de deelnemers. Ik denk dat ze kunnen raden wat de bedoeling is.
Maar verder een erg interessant programma!
Bianca Altena, gewichtsconsulent, 07 October 2015:
Heel bijzonder programma met veel nieuwe inzichten.
Ellen Govers, Voorzitter KDOO, dietist, 07 October 2015:
Het zal interessant zijn te zien wat het verschil is met de behandeling door een dietist in de eerste lijn. De beschriijving is namelijk wel heel herkenbaar. Dit is toch wat wij met onze patienten doen?
marion theuws, dietist, 06 October 2015:
Zeker de moeite waard om (terug) te kijken!
Marie-Jose Torenvliet, dietist, 06 October 2015:
Belangrijk!!! Dit is een programma van Focus en slechts gedurende 1 week na uitzending te zien!
http://www.npo.nl/focus-dieet-op-maat/04-10-2015/VPWON_1246673
Mieke Schoenmakers, Dietist, 02 October 2015:
Interessant. Ook welke terugvalpreventie begeleiding wordt aangeboden. Ik ga zeker kijken.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten