Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 August 2017

Alcohol risicofactor voor overgewicht bij jongeren

Door: Karine

Meer dan een kwart van de Canadese jongeren zegt dat ze minstens een keer per maand binge-drinken waarbij ze minstens 5 alcoholische consumpties nemen. De calorieën die ze daarbij binnenkrijgen, kunnen leiden tot ongeveer een kilo gewichtstoename per jaar. Volgens de onderzoekers is alcoholgebruik bij tieners een onderschatte risicofactor voor het ontstaan van overgewicht.

Calorieën
De onderzoekers gebruikten de gegevens uit de COMPASS study, een cohortonderzoek naar het gebruik van alcohol en drugs bij ruim 10.000 middelbare scholieren. Op basis daarvan maakten ze een schatting van de hoeveelheid calorieën die deelnemers via alcohol binnenkrijgen.
Het blijkt dat 27,2 procent van de scholieren elke maand een keer aan binge-drinking deed en dat ze daarmee jaarlijks extra 6000 tot 13.200 kilocalorieën binnenkrijgen. Dit is volgens de onderzoekers (die uitgaan van 7700 kcal/kilo) equivalent aan 0,78 tot 1,71 kilo lichaamsvet. Voor 4,9 procent van de jongeren geldt dat ze 2 keer per week veel drinken. Zij kunnen een gewichtstoename van 6,7 tot 14,8 kilo per jaar verwachten. In Canada heeft ongeveer 30 procent van de jongeren tussen 12 en 17 jaar overgewicht.

Bron: Public Health Agency of Canada


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten