Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 May 2012

Alcohol pas na 18 jaar?

Door: Reina

Tieners aan de alcohol

Diverse partijen in Nederland willen de wettelijke leeftijdgrens voor alcohol verhogen van 16 tot 18 jaar. Daartoe diende PvdA-senator Meurs een motie in, die wordt ondersteund door de fracties van SP en ChristenUnie en komt dinsdag 5 juni in stemming. In 17 van de 27 EU-landen geldt overigens al de grens van 18 jaar. Deze motie is een reactie op het feit dat de Eerste Kamer op 22 mei akkoord gegaan met de nieuwe Drank- en Horecawet, die vanaf 1 januari 2013 gaat gelden. Ook Laurent de Vries, directeur GGD Nederland, pleit voor alcohol uit de supermarkt en de leeftijdgrens van 18 jaar.

Met de nieuwe wet is wel een eind gekomen aan een discussie die ruim 8 jaar heeft geduurd. In de nieuwe Drank- en Horecawet zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als ze alcohol in bezit hebben, zowel in de kroeg als op de openbare weg. Verkopers van alcohol krijgen te maken met een zogenaamde “3 strikes out” maatregel. Dat betekent dat een alcoholafdeling (tijdelijk) kan worden gesloten als het bedrijf 3 keer wordt betrapt op verboden verkoop in 12 maanden tijd.

Naast de maatregelen uit de wet zet minister Edith Schippers volop in op het weerbaar maken van jongeren. Op dit moment wordt al geïnvesteerd in schoolprogramma's waarin jongeren leren wat de risico's zijn van alcoholgebruik op (te) jonge leeftijd en wat voor impact dat heeft op de hersenen. Ook andere genotsmiddelen zoals roken en drugs komen daarbij aan de orde. Daarnaast heeft de minister 6 miljoen euro extra vrijgemaakt bedoeld voor het bereiken en weerbaar maken van jongeren. Hiervoor wordt via social media kennis en informatie verspreid en zijn er aanvullende activiteiten gericht op school.  

Bron: Rijksoverheid, Eerste Kamer en NRC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten