Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 May 2015

Afrikaans dieet verlaagt kans op colonkanker bij Afro-Amerikanen

Door: Reina

Afrikaans dieet verlaagt kans op colonkanker bij Afro-Amerikanen

Veranderingen in het microbioom door het aanpassen van de voeding heeft een direct effect op de risicofactoren van colonkanker. Dat blijkt uit een kleinschalige internationale interdisciplinaire studie gepubliceerd in Nature Communications. Uit deze kleine en kortdurende  studie blijkt dat bepaalde biomarkers voor verhoogd darmkankerrisico omhoog gaan bij de Afrikanen als ze het Amerikaanse dieet consumeren. Omgekeerd zakten deze biomerkers bij de Amerikanen als ze het traditionele Afrikaanse dieet volgden.

In het onderzoek volgden 20 Amerikanen van Afrikaanse oorsprong veertien dagen een origineel Afrikaans dieet. Omgekeerd consumeerden 20 Afrikanen uit KwaZula-Natal twee weken lang kenmerkende Amerikaanse kost. Bij Zuid-Afrikanen komt darmkanker nauwelijks voor. Bij Amerikanen van Afrikaanse afkomst is het aantal gevallen van darmkanker juist het hoogst van de totale Amerikaanse populatie. (je kunt originele

Het originele Afrikaanse dieet bestaat vooral uit gekookt eten, fruit en maïsproducten, met gerechten als vistaco, bonensoep, zalmkroket, maïstortilla en ananas. Het Amerikaanse menu bevat veel gebakken of gefrituurde producten en rood vlees. Denk aan pannenkoekjes, roast beef, gefrituurde lever en uien, en corned beef met aardappels.

Van nature zijn er grote verschillen tussen beide groepen, zoals de samenstelling van hun darmbacteriën en de concentratie van hun fermentatieproducten, zoals korte keten vetzuren. De onderzoekers constateerden dat het verschillende dieet in beide gevallen grote invloed heeft op bacteriën en metabolieten die als risicofactor worden gezien voor het ontwikkelen van darmkanker. Zo is bij het Afrikaanse eetpatroon de fermentatie van koolhydraten hoger. Daarbij komt bijvoorbeeld meer butyraat vrij dat het risico op darmkanker verlaagt. Tegelijk veranderen de darmbacteriële netwerken van samenstelling. Ook de productie van secundaire galzouten, die voortkomen uit de inwerking van bacteriën op galzouten, en die het kankerrisico verhogen, daalt als gevolg van consumptie van het Afrikaanse dieet. De consumptie van het Amerikaanse dieet zorgt voor het tegenovergestelde effect. De onderzoekers zijn verrast dat ze na twee weken al zo’n groot effect ten gevolge van de dieetverandering zagen.

Bron: WUR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten