Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 March 2013

ADHD-diëten niet voldoende onderbouwd

Door: Reina

rennende kinderen

Een dieet tegen de symptomen van ADHD kan nog niet worden voorgeschreven. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing voor een verband tussen voeding en ADHD. Dat is de eindconclusie in het briefrapport “Voeding en ADHD” van het RIVM.

De RIVM heeft de afgelopen 4 jaar onderzoek gedaan in opdracht van het Ministerie van VWS, nadat er met enige regelmaat berichten verschenen in de media over een relatie tussen voeding en ADHD. ADHD-diëten zijn populair sinds de onderzoekster Lidy Pelsser naar buiten kwam met veelbelovende onderzoeksresultaten. Er zijn inmiddels al 4 Pelsser RED centra waar kinderen op maat gesneden voedingsadviezen krijgen tegen ADHD.

In het rapport worden wel aanbevelingen gedaan voor vervolgonderzoek. De controlegroep is hierbij vooral belangrijk. Het is van belang dat kinderen en hun ouders niet weten of ze een ADHD-dieet volgen of een placebo-dieet.  In de Volkskrant pleiten Pelsser en andere experts, zoals voedingswetenschapper Marianne Geleijnse, ook voor vervolgonderzoek.

Bron: RIVM

Gerelateerd nieuws:
Eliminatiedieet gunstig bij ADHD


truus kuijpers, , 24 March 2013:
volkomen terecht dat wetenschappelijk onderzoek belangrijk is. proefondervindelijk onderzoek is gemakkelijker in de praktijk te onderzoeken. mijn ervaring is dat aangepaste voeding bij ADHD een enorme verbetering geeft. hooguit storend en verontsrustend is dat gericht onderzoek naar ADHD in relatie tot voeding en gepubliceerd in de Lancet genegeerd wordt. zie Eindhovens Dagblad, rapport kinderarts Jan Toorman, 22 maart 2013. laten we even helder zijn, alleen al vermindering van de snelle koolhydraten geeft rust in de hersenen. dat kan proefondervindelijk prima bewezen worden. wij laten ons als beroepsgroep wel heel erg gemakkelijk wegzetten.
John Alden, , 23 March 2013:
Gezond dus
anke heffels, , 19 March 2013:
Ter info
gr maria

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten