Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 January 2012

Abdominale obesitas rukt op

Door: Reina

man met dikke buik

Steeds meer mensen in Nederland hebben een te grote buikomtrek. Dit blijkt uit het onderzoek “Nederland de Maat Genomen” van het RIVM in samenwerking met het Julius Centrum van het UMC Utrecht, waarbij onder meer de buikomtrek werd gemeten.

Voor het onderzoek is een steekproef van bijna 4.000 personen uit de bevolking tussen de 30 en 70 jaar onderzocht in 2009 en 2010. Bij de mannen heeft 27% een buikomtrek van de afkapwaarde 102 cm of meer. Bij de vrouwen heeft zelfs 39% een buikomtrek van e afkapwaarde 88 cm of meer. Het aantal mensen met een te forse buikomtrek is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral bij de vrouwen van 30-39 jaar is de toename opvallend: van 15% midden jaren negentig naar 26% nu.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 60% van de mannen tussen de 30 en 70 jaar te zwaar is (een BMI van 25 of meer). Bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is 44% te zwaar.
De onderzoekers hebben ook gekeken naar het vóórkomen van het metabool syndroom. In de onderzochte leeftijdsgroep komt dit bij 34% van de mannen voor en bij 24% van de vrouwen. Diabetes komt voor bij 6% van de mannen en bij 5% van de vrouwen. Een kwart van de mensen bij wie diabetes werd vastgesteld, wist nog niet dat ze dat hadden. De kans op diabetes neemt toe met de leeftijd, van de 60-70 jarigen had 14% van de mannen en 11% van de vrouwen diabetes.

Het laatste vergelijkbare, grootschalige onderzoek naar risicofactoren in een aselecte steekproef onder de Nederlandse bevolking dateert van 1993-1997 (het MORGEN-project).

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten