Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 February 2016

Aardappelcongres: aardappel vergeten groente?

Door: Mary

aardappelcongres

Het imago van de aardappel is aan verandering toe. De laatste decennia is dit knolgewas in de ogen van de consument gedegradeerd van volksvoedsel nummer 1 naar een saaie maaltijdcomponent die ongewenste koolhydraten levert. Geheel ten onrechte vinden de sprekers op het eerste Nederlandse aardappelcongres dat op 18 februari georganiseerd werd door de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO). De aardappel heeft namelijk recht op een plek in gezonde voeding, vooral vanwege de voedingswaarde.

Hoge verzadigingswaarde

Aardappels worden in allerlei diëten massaal gemeden vanwege hun koolhydraatgehalte en hun glycemische index. ‘Dat koolhydraatgehalte valt echter wel mee’, zei prof.dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en gezondheid, VU Amsterdam. ‘Het is belangrijker te kijken naar de verzadigingsindex, die aangeeft hoe gemakkelijk je ergens te veel van eet. Aardappels verzadigen juist heel goed.’ Op basis de voedingswaarde en verzadigingswaarde van aardappels is er volgens Seidell geen reden aardappels mijden. Zeker niet als ze in combinatie met andere voedingsmiddelen worden gegeten. Seidell pleit ervoor meer naar het volledige voedingspatroon te kijken en niet naar een enkel product. Het zou volgens hem goed zijn als media en foodbloggers de aardappel niet meer zouden beoordelen als een verzameling van stofjes, en vooral van koolhydraten, maar als een onderdeel van een maaltijd en voedingspatroon.

Aardappels als vezelbron

Diverse sprekers gingen tijdens het congres in op het vezelgehalte van aardappels. Dit is vooral interessant vanwege het hoge gehalte aan reistent starch (resistent zetmeel). Prof. Henk Schols, hoogleraar Food Chemistry van Wageningen UR legde uit dat het belangrijk is dat er in de hele darm fermentatie plaatsvindt, en niet alleen aan het begin of aan het einde. Resistant starch wordt vooral aan het begin van de darm gefermenteerd. Hierdoor blijven andere vezels in de darm beschikbaar voor fermentatie in een later deel. Het wordt aangenomen dat dit gezond is voor de darm.

Nieuw kennisplatform

De aardappels moeten eindelijk eens uit het verdomhoekje, was de samenvatting aan het einde van het congres. Er moet meer bekend worden over de waarde van aardappels in een gezonde voeding. Aardappels zijn namelijk veel meer dan alleen koolhydraten. Door de hoge gehaltes aan vitamines en vezels, met name resistent starch, zijn aardappels een aan te raden onderdeel van een gezond voedingspatroon. Voor meer informatie over aardappels en de voedingswaarde en een uitgebreid verslag van het congres kijk je ook op het kennisplatform.aardappels.nl. (MS)


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten