Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 April 2013

Aantal mensen met diabetes neemt fors toe

Door: Reina

Diabetes

Sinds 2000 is het aantal mensen met diabetes in Nederland fors gestegen. Bij mannen is het aantal verdubbeld, bij vrouwen is er een toename van 65%. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM heeft gepubliceerd op de website Nationaal Kompas Volksgezondheid.

 

In Nederland is bij 801.000 mensen diabetes gediagnosticeerd. Dat is 48 per 1.000 Nederlanders (ongeveer gelijk voor mannen en vrouwen). In de leeftijdsgroep van mensen tussen 40 tot 75 jaar komt diabetes meer bij mannen voor dan bij vrouwen. Bij mensen boven 75 jaar komt diabetes meer bij vrouwen voor. Diabetes komt het meeste voor bij mannen en vrouwen tussen de 70 en 80 jaar. Ongeveer 90% van de diabetespatiënten heeft type 2 diabetes, alle overige diabetespatiënten hebben type 1.

Het RIVM-onderzoek geeft verder aan dat het aantal mensen met diabetes in werkelijkheid een kwart hoger ligt dan de gediagnosticeerde 801.000. Dit komt omdat lang niet iedereen met diabetes bekend is bij de huisarts. Daarnaast hebben nog ongeveer 750.000 mensen tussen de 30-70 jaar een verstoorde glucosetolerantie. In de praktijk blijkt dat ongeveer 1 op de 3 van deze zogenoemde prediabeten binnen 6 jaar diabetes ontwikkelt. Met leefstijlinterventies is het mogelijk het ontstaan op diabetes uit te stellen of te voorkomen.

Vanwege de groei en de vergrijzing van de bevolking, en de zeer waarschijnlijke stijging van de incidentie van overgewicht in de toekomst, verwacht het RIVM een verdere toename van het aantal mensen met diabetes. Alleen al op basis van demografische ontwikkelingen zal het aantal diabeten in de komende 20 jaar met ongeveer 30% stijgen.

Bron: RIVM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten