Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 February 2015

Aantal kankerpatiënten met diabetes neemt sterk toe

Door: Reina

Aantal kankerpatiënten met diabetes neemt sterk toe

In de afgelopen 15 jaar is het aantal kankerpatiënten met diabetes in Nederland meer dan verdubbeld. Inmiddels heeft bijna 1 op de 5 kankerpatiënten op het moment van kankerdiagnose ook al diabetes. Diabetespatiënten lijken tevens vaker te overlijden na de diagnose kanker dan kankerpatiënten zonder diabetes. Arts-onderzoeker Marjolein Zanders onderzocht welke factoren bijdragen aan deze hogere kans op overlijden.. Zij promoveert op 6 februari aan Tilburg University.

Uit de studies van de promovenda blijkt dat patiënten met de combinatie dikkedarmkanker en diabetes minder vaak chemotherapie krijgen dan kankerpatiënten zonder diabetes. Omdat diabetespatiënten mogelijk na een kankerbehandeling vaker complicaties ervaren, kan het een adequate keuze zijn deze patiënten niet te behandelen. Na het stellen van de kankerdiagnose blijken mensen met diabetes opmerkelijk minder trouw hun glucoseverlagende middelen te gebruiken. Dit was vooral het geval bij patiënten met maagdarmkanker, longkanker en uitgezaaide kanker. De oorzaak van deze afnemende therapietrouw moet nog nader onderzocht worden

Meer dan de helft van de patiënten met diabetes en kanker gebruikt cholesterolverlagers. Uit het onderzoek van Zanders blijkt dat het gebruik van cholesterolverlagers wel eens gunstig zou kunnen zijn bij dikkedarmkanker: het lijkt de kans op overleven  bij diabetespatiënten te vergroten. Deze uitkomst ziet er veelbelovend uit en zou volgens haar prioriteit moeten krijgen op de onderzoeksagenda. De promovenda is inmiddels zelf gestart met een vervolgstudie, waarin zij nagaat of cholesterolverlagers ook de kans op terugkeer van kanker bij patiënten met dikkedarmkanker gunstig beïnvloeden.

Bron: IKNL


Joh Hart, verpleegkundige, 06 February 2015:
Hebben jullie al gehoord van de grote diabetes conferentie in Kaapstad, ZA
Er worden nog wat tegenstanders van lowcarb gezocht voor een stevige discussie!

http://www.dietdoctor.com/worlds-biggest-lchf-health-summit-coming

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten