Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 May 2017

75% van mensen met garnalenallergie ook allergisch voor meelworm

Door: Karine

Meelwormen

Mensen met een garnalenallergie zijn vaak ook allergisch voor meelworm. Deze conclusie trekt dermatoloog-in-opleiding Henrike Broekman van het UMC Utrecht, die op 23 mei op dit onderzoek promoveerde. Ook kan het consumeren van meelworm bij personen zonder voedselallergie in de voorgeschiedenis een allergische reactie kan uitlokken. Tenslotte lijkt het er op dat patiënten die allergisch zijn voor huisstofmijt of pollen, óók allergisch kunnen zijn voor meelworm.

Voedselprovocatietest

UMC Utrecht en onderzoeksinstituut TNO onderzochten het allergene potentieel van de meelworm (Tenebrio molitor). Hierbij ondergingen volwassen proefpersonen met een bewezen garnalenallergie een huidpriktest met extracten van meelwormen. Een deel van de proefpersonen deed ook mee aan een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde voedselprovocatietest. Daarbij kregen mensen met een garnalenallergie oplopende hoeveelheden vermalen meelworm in een snack te eten. Vervolgens werd onderzocht óf en bij welke hoeveelheid er een allergische reactie optrad. Het onderzoek werd deels gefinancierd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Eiwitbron
Insecten worden gezien als alternatieve en duurzame eiwitbron om de wereldwijde voedselvoorziening te kunnen blijven garanderen. Meelworm wordt nu al gebruikt in veevoer en in sommige snacks en burgers.
Het onderzoek bevestigt het belang van de Europese Novel Food Law. Daarin is geregeld dat introductie van zogenoemde “novel foods” pas mag plaatsvinden nadat het product veilig is bevonden en het allergene potentieel ervan goed is vastgesteld.

Bron: UMC Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten