Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 November 2016

6,2% van de Nederlanders wijt klachten aan gluten

Door: Angela

6,2% van de Nederlanders wijt klachten aan gluten

Naar eigen zeggen geven gluten bij 6,2% van de Nederlanders klachten als een opgeblazen gevoel, vage buikklachten, winderigheid en vermoeidheid. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling maag-, lever- en darmziekten (MLD) van VUmc in Amsterdam onder 785 Nederlanders. Toch denken de onderzoekers dat gluten niet per se de oorzaak zijn van deze klachten. Het onderzoek is gepubliceerd in Nutrients.

Gluten vaak samen met FODMAP’s

Uit het onderzoek kwamen 2 opvallende resultaten, waardoor de onderzoekers twijfelen aan gluten als boosdoener. Van de glutensensitieve mensen zegt 35% dat ze minder klachten hebben bij speltbrood, terwijl hierin juist veel gluten zitten. Ook opvallend was dat deze mensen vaker buikklachten aangaven na het eten van producten zoals kool, peulvruchten en ui. In deze producten zitten geen gluten, maar wel veel zogenoemde FODMAPs (Fermenteerbare Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides en Polyolen). Dit zijn koolhydraten die kunnen zorgen voor gasvorming en het aantrekken van vocht in de darm. Glutenrijk voedsel bevat ook vaak veel FODMAPs. MLD-arts dr. Gerd Bouma: ‘Dit onderzoek ondersteunt de theorie dat gluten niet noodzakelijk de oorzaak hoeven te zijn van de klachten bij deze mensen.’

Glutenvrij dieet

Ondanks klachten starten in Nederland maar weinig mensen op eigen initiatief een glutenvrij dieet. Slechts 4% van alle zelfgerapporteerde glutensensitieve mensen is een glutenvrij dieet gestart en 43% een glutenbeperkt dieet. Het is belangrijk dat bij klachten samenhangend met gluten, coeliakie op een goede manier wordt uitgesloten voordat mensen op eigen initiatief een glutenvrij dieet starten. Dit kan meestal met een eenvoudige bloedtest bij de huisarts.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten