Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 May 2015

5 jaar Resource® ThickenUp Clear


Fotografie: John Phielix

Met een minisymposium en een kookworkshop vierde Nestlé Health Science dinsdag 19 mei in Amsterdam het 5-jarige bestaan van het verdikkingsmiddel Resource ThickenUp Clear.

Karen van Hulst, logopedist en klinisch epidemioloog in het Radboud UMC Nijmegen besprak onder andere het probleem van aspiratie voor, tijdens en ná een slik. ‘Bij aspiratie komt de bolus onder de stemplooien. Aspiratie vóór een slik komt meestal voor bij vloeistoffen. Aspiratie tijdens de slik is vaak een coördinatieprobleem. In beide gevallen is het raadzaam vloeistoffen te verdikken. Als de aspiratie ná de slik ontstaat, komt dit meestal door een residu. In zo’n geval kun je beter niet verdikken, omdat bij dit probleem mensen meestal weinig kracht hebben om de slik af te maken.’

Eén van de andere sprekers was diëtist Ineke van Putten, werkzaam bij Stichting Schakelring in Brabant. Bij deze stichting vonden de afdeling logopedie en diëtetiek dat bewoners met een aangepaste consistentie vaak buiten de boot vielen als er tussendoortjes aangeboden werden. Van Putten: ‘Bewoners met dysfagie kregen iets dat niet veilig voor ze was, ze kregen alweer vla of appelmoes of ze kregen zelfs niets. Daarom hebben we het kookboekje “Verrukkelijk vloeibaar” gemaakt. Daarin staan makkelijk te bereiden tussendoortjes voor mensen met dysfagie. De tussendoortjes lijken zoveel mogelijk op het originele voedingsmiddel. Een hardgekookt ei drukken we bijvoorbeeld door een zeef, mengen we met mayonaise en spuiten we met behulp van een spuitzak weer terug in de eierschaal.’ Enkele recepten die Van Putten en haar collega’s ontwikkelden, staan in de nieuwe Nestlé “Dysfagie Receptenkalender”. De aanwezige diëtisten en logopedisten uit Nederland en België ontvingen deze kalender na afloop van de bijeenkomst.

Het minisymposium werd afgesloten met een kookworkshop. Meer weten of ben jij ook geïnteresseerd in de Dysfagie Receptenkalender? Neem dan contact op via https://www.nestlehealthscience.nl/nl/info/contact of bel met 020 – 5699588.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten