Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 August 2017

Oncologieverpleegkundige heeft weinig voedingskennis

Door: Angela

43 procent van de oncologieverpleegkundigen heeft weinig voedingskennis

Van de oncologieverpleegkundigen vindt 43 procent dat ze over onvoldoende kennis beschikken om kankerpatiënten advies over voeding te geven. Ook de kennis over beweging is niet optimaal: 46 procent van de deelnemers gaf aan onvoldoende kennis te hebben om adviezen te geven over lichamelijke activiteit. Dat blijkt uit een studie onder 355 oncologieverpleegkundigen, uitgevoerd door het integraal kankercentrum Nederland, de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen University.

Samenwerken met diëtist

Volgens de onderzoekers dienen oncologieverpleegkundigen beter samen te werken met diëtisten en met elkaar af te stemmen welke informatie moet worden verstrekt aan patiënten en door wie. Specifieke adviezen over lichamelijke activiteit worden bij voorkeur verstrekt door een (oncologisch) fysiotherapeut, aldus de onderzoekers.

Voeding in opleiding

Verder vinden de onderzoekers dat voeding en lichamelijke activiteit een standaard onderdeel moeten worden van de opleiding tot oncologieverpleegkundige. Vooral jongere oncologieverpleegkundigen en oncologieverpleegkundigen met een beroepsopleiding op MBO-niveau kunnen het meeste profiteren van onderwijs over deze onderwerpen.

Bron: integraal kankercentrum Nederland


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten