Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 May 2017

4% van de Europese adolescenten heeft obesitas

Door: Angela

4% van de Europese adolescenten heeft obesitas

Obesitas komt in Europa gemiddeld voor bij 4% van de adolescenten van 11, 13 en 15 jaar. Nederland steekt gunstig af bij de andere 26 Europese landen: met 2,3% komt obesitas in ons land het minste voor bij deze leeftijdsgroep. Dat blijkt uit een nieuw WHO-rapport, uitgebracht tijdens het European Congress on Obesity in Portugal.

Toename obesitas

Ook in Denemarken, Ukraine, Zwitserland en Noorwegen komt obesitas bij adolescenten minder dan gemiddeld voor. Het percentage obesitas bij adolescenten is met 6,5% het hoogst in Griekenland. In 16 van de 27 Europese landen is obesitas bij deze leeftijdsgroep significant toegenomen tussen 2002 en 2014. In Nederland was er wel een toename, maar niet significant. Obesitas komt vaker voor bij 11-jarigen dan bij 15-jarigen.

1 op de 5 is te dik

Inmiddels heeft 19% van de kinderen van 11, 13 en 15 jaar overgewicht. Dit komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes: 24% van de Europese jongens heeft overgewicht tegenover 14% van de meisjes.

4 op 5 groeien er niet overheen

De WHO beschouwt obesitas bij kinderen als een van de grootste gezondheidsproblemen van de 21ste eeuw. Obese kinderen hebben niet alleen een hoger risico op diabetes type 2, astma, slaapproblemen, gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Ook liggen psychologische problemen en sociale isolatie op de loer. Bovendien groeien tieners meestal niet over obesitas heen: ongeveer 4 op de 5 houden als volwassenen gewichtsproblemen, aldus de WHO.

Weinig groente en fruit

In het onderzoek is ook gekeken naar eetgewoontes van de pubers. Goed nieuws: dagelijkse consumptie van fruit en groenten is licht toegenomen tussen 2002 en 2014. Maar helaas eet nog steeds een minderheid van deze leeftijdsgroep dagelijks groente en fruit: 36% eet dagelijks groente en 38% eet dagelijks fruit. Nederland scoort met groenten hoger, maar met fruit iets lager dan gemiddeld: 47% van de Nederlandse adolescenten eet dagelijks groente en 35% eet dagelijks fruit.

Bron: WHO


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten