Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 March 2011

20% van de bouwvakkers valt blijvend af met persoonlijke leefstijlbegeleiding


bouwvakkers

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Arbouw, waarop Iris Groeneveld op 18 februari 2011 promoveerde aan het VUmc in Amsterdam.

Van de werknemers in de bouw heeft 64% last van overgewicht. In het onderzoek is een “motiverende gespreksvoering” van maximaal 7 één op één gesprekken vergeleken met het gebruikelijke korte leefstijladvies. Het onderzoek is uitgevoerd bij meer dan 800 mannelijke werknemers in de bouw met overgewicht en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Tijdens de gesprekken konden werknemers hun motivatie, belemmeringen, wensen en mogelijkheden wat betreft leefstijlverandering bespreken met een arboverpleegkundige of bedrijfsarts. Deze hielp de werknemers vervolgens een persoonlijk plan te maken voor het verbeteren van leefstijl.

Als gevolg van de persoonlijke leefstijlbegeleiding aten werknemers in de bouw minder ongezonde tussendoortjes en hadden zij een verbeterd cholesterolgehalte vergeleken met de mensen in de controlegroep. Ook verloor 20% van hen blijvend meer dan 5% van het lichaamsgewicht.

De onderzoekers raden aan om arboprofessionals te trainen in deze methode van motiverende leefstijlbegeleiding, zodat deze kan worden aangeboden aan alle werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten