Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 March 2017

12 procent minder verspilling als THT-datum verdwijnt

Door: Karine

De verspilling van lang houdbare producten, zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik daalt met 12 procent als er geen THT-datum op de verpakking staat. Als bovendien de term ”lang houdbaar” op het etiket wordt gebruikt, verdwijnt 31 procent minder in de vuilnisbak. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research dat is uitgevoerd in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Van Dam pleit al langer voor het weglaten van houdbaarheidsdata op zeer lang houdbare producten om voedselverspilling tegen te gaan. Europese regelgeving verplicht producenten om data op het etiket te vermelden om de voedselveiligheid te waarborgen.

Rijst en pasta
Alleen op producten die op een speciale lijst staan, hoeft geen houdbaarheidsdatum te worden vermeld. Van Dam pleit voor een forse uitbreiding van deze lijst  met bijvoorbeeld macaroni, spaghetti, couscous, griesmeel en rijst. Dat kan zonder dat de voedselveiligheid in het geding komt. De Europese Commissie stelt zich terughoudend op om producten aan de lijst toe te voegen. Met het onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research wil de staatssecretaris bij de Commissie aantonen dat er minder wordt verspild als de THT-datum op lang houdbare producten wordt weggelaten of vervangen door een nieuwe aanduiding. Voedselverspilling blijkt hardnekkig en moeilijk aan te pakken, aldus de onderzoekers. Ook houdbare producten als koffie en thee, vis in blik, stroop en sappen uit pak worden onnodig weggegooid, omdat consumenten bang zijn ziek te worden als ze ”ouder” voedsel eten of omdat ze denken dat de kwaliteit van het product niet meer goed genoeg is.

Green Deal ”Over de datum”
Het onderzoek is een eerste actie vanuit de Green Deal ”Over de datum”, die tijdens de Nationale Voedseltop eind januari is ondertekend. Het bedrijfsleven, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en Wageningen Universiteit willen samen met de overheid voedselverspilling in relatie tot houdbaarheidsdata aanpakken.

Bron: Rijksoverheid


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten