Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 October 2017

1,2 miljoen huishoudens krijgen in oktober jodiumtabletten

Door: Angela

1,2 miljoen huishoudens krijgen in oktober jodiumtabletten

In oktober ontvangen 1,2 miljoen huishoudens een doosje jodiumtabletten. Het gaat om kinderen tot 18 jaar die minder dan 100 kilometer van een kernreactor wonen en mensen tot en met 40 jaar die minder dan 20 kilometer hiervandaan wonen. Het gaat niet alleen om de kerncentrale in Borssele maar ook in buurlanden, zoals Doel in België en Emsland in Duitsland.

Schildklierkanker

In het onverhoopte geval van een nucleair ongeval kan dan direct jodium worden ingenomen, wat de kans op schildklierkanker verkleint. Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker. Daarom krijgen 40-plussers geen jodiumtabletten.

Ook voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om bij een kernongeval ook jodiumtabletten in te nemen ter bescherming van hun ongeboren kind. Zij kunnen deze zelf kopen bij apotheek of drogist (adviesprijs € 2,95). Bij het eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog krijgen zwangere vrouwen hierover een informatiefolder.

Werking jodiumtabletten

Jodium wordt opgeslagen in de schildklier, die de stofwisseling in het lichaam regelt. Als radioactief jodium wordt opgeslagen in de schildklier, kan het op termijn zorgen voor schildklierkanker. Het preventief slikken van jodiumtabletten zorgt ervoor dat de schildklier tijdelijk verzadigd wordt met stabiel jodium. Hierdoor wordt het radioactieve jodium dat mensen binnenkrijgen niet opgeslagen in de schildklier, maar juist uitgescheiden.

Bron: Rijksoverheid


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten