Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 April 2011

1 op de 4 chronisch zieke kinderen ondervoed

Door: Karine

Ruim 1 op de 4 kinderen op LKZ-scholen (scholen voor Langdurig Zieke Kinderen) heeft een afwijkende voedingstoestand. Er is zowel sprake van ondervoeding als van overgewicht. Acute ondervoeding en chronische ondervoeding is vastgesteld bij respectievelijk 3% en 13,8% van de 642 onderzochte kinderen. Overgewicht kwam voor bij 13,1% van de kinderen. Bij kinderen die al vanaf de geboorte een chronische ziekte hebben, komt acute en chronische ondervoeding het meest voor. Maar liefst 40% van de leerlingen heeft een verhoogd risico om ondervoed te raken.

Dit blijkt uit onderzoek van dr. Koen Joosten, kinderarts-intensivist van het Sophia Kinderziekenhuis, in opdracht van InnovatieNetwerk. Joosten onderzocht lengte, gewicht en bovenarmomtrek bij 642 kinderen van 9 LKZ-scholen. Voor het bepalen van de voedingstoestand werd de STRONGkids gebruikt.

Deze hoge percentages maken duidelijk dat aandacht voor voeding een integraal onderdeel moet zijn van het beleid op LZK-scholen. Een afwijkende voedingstoestand kan voor de leerlingen een verstoorde cognitieve ontwikkeling betekenen en een vermindering van de schoolprestaties.

InnovatieNetwerk maakt zich daarom sterk voor een goede maaltijdvoorziening op LZK-scholen. Deze zorg staat zwaar onder druk en is op een aantal scholen al wegbezuinigd.

 

Bron: InnovatieNetwerk


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten