Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 June 2017

Nieuw: Factsheet zitgedrag

Door: Karine

Zitten

Zitten is het nieuwe roken, houden we onze cliënten voor, maar hoe zit het nu écht met het zitgedrag in Nederland? Kennisbank Sport en Bewegen maakte een handige factsheet. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat Nederlanders het meest zitten van alle Europeanen. Zo zie je bijvoorbeeld dat 32,1% van de Nederlanders meer dan 7,5 uur per dag zit. De Spanjaarden zijn het meest actief, daar zit maar 8,9% meer dan 7,5 uur per dag.

Consulten staand of lopend
In de factsheet staan alle cijfers op een rij, leuk om te gebruiken tijdens je spreekuur. Verder staat er dat een zit-stabureau de zittijd op het werk met tot wel 2 uur kan verminderen. Is het een idee om je consulten staand of lopend te gaan doen?

De schade van zitten
Veel zitten kan leiden tot vervroegde sterfte. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten, hebben een 10% tot 27% hoger risico op vervroegde sterfte ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Hierbij is al gecorrigeerd voor andere leefgewoonten die tot vervroegde sterfte kunnen leiden, zoals roken.

Sporten helpt schade beperken
Veel zitten is dus ongezond, maar matig intensief bewegen en sporten hebben een beschermend effect op de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Maar dat geldt alleen als men dit elke dag (dus 7 dagen per week!) meer dan een uur doet. Dat is ongeveer 3 keer zoveel als de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (5 keer per week een half uur). Binnen de groep mensen die 60-75 minuten per dag matig intensief actief is, leidt langdurig zitten (meer dan 8 uur/dag) niet tot een verhoogde kans op vervroegde sterfte.


Bron: Allesoversport.nl


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten