Nieuws

 

Diëtist kan profiteren van leefstijldokter
05 December

Diëtist kan profiteren van leefstijldokter

‘De arts van de toekomst is "lifestyle minded" en daar kan de diëtist van profiteren’. Dat vertelde prof. Marianne Geleijnse van Wageningen University & Research tijdens het congres dat op 2 december is...lees verder...


Wat is gezonde voeding?
02 December

Wat is gezonde voeding?

In deze Engelstalige animatie van 15 minuten legt dr. Mike op een grappige manier uit wat gezonde voeding is. Het filmpje is gemaakt door Reframe Health Lab. Dr. Mike is Michael Evans, onder andere stafarts bij het St. Michael's...lees verder...


Ouderen proeven anders dan jongeren
01 December

Ouderen proeven anders dan jongeren

Anders dan eerder gedacht, proeven ouderen niet minder intens dan jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsychologe Heleen Hoogeveen van het UMCG. Zij promoveerde op 30 november aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij...lees verder...


Minder kans op overgewicht als peuters volle melk drinken
30 November

Minder kans op overgewicht als peuters volle melk drinken

Kinderen die op jonge leeftijd volle melk drinken, hebben een lagere BMI dan kinderen die magere of halfvolle melk drinken. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek onder 2.745 kinderen in de leeftijd van 12-72 maanden. Een...lees verder...


Eerder opsporen cachexie bij kanker belangrijk
29 November

Eerder opsporen cachexie bij kanker belangrijk

Patiënten met een vergevorderd stadium van kanker hebben een verhoogd risico op cachexie. Er is niet alleen sprake van een verminderde eetlust, maar ook van gewichtsverlies en verlies van spiermassa. Dit is het gevolg van...lees verder...


Diabetes Mellitus type 2
28 November

De centrale rol van de diëtist bij de behandeling van type 2 diabetes

Heeft de diëtist een centrale rol bij de behandeling van type 2 diabetes? Dat is de openingsvraag van de dagvoorzitter bij de opening van het NZO-symposium “De centrale rol van de diëtist bij de behandeling van type 2 diabetes”....lees verder...


Onno Kleyn (fotografie Jurjen Drenth)
25 November

‘Eten is zoveel meer dan een basisbehoefte’

Het nieuwe naslagwerk ‘De grote Kleyn’ is een kloek boek vol culinaire weetjes, warenkennis en informatie over de cultuur en historie van ons eten. Het zou mooi zijn als diëtisten meer kennis hebben over deze onderwerpen, zegt...lees verder...


Nederland internationaal koploper in gezonde en duurzame voeding
24 November

Nederland internationaal koploper in gezonde en duurzame voeding

Innovatieve, gezonde producten met meer groente en plantaardige eiwitten: daar moet Nederland binnen 5-10 jaar koploper in worden. Dat schrijven minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Van Dam...lees verder...


6,2% van de Nederlanders wijt klachten aan gluten
23 November

6,2% van de Nederlanders wijt klachten aan gluten

Naar eigen zeggen geven gluten bij 6,2% van de Nederlanders klachten als een opgeblazen gevoel, vage buikklachten, winderigheid en vermoeidheid. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling maag-, lever- en darmziekten (MLD) van VUmc...lees verder...


Ruim 1 op 3 diabetes type 2-patiënten verandert leefstijl niet
22 November

Ruim 1 op 3 diabetes type 2-patiënten verandert leefstijl niet

Bij 34% van de mensen met diabetes type 2 is de leefstijl niet veranderd na de diagnose. Een derde geeft aan meer te willen gaan bewegen en een derde zegt meer te gaan letten op gezonde voeding. Van degenen die hun leefstijl wel...lees verder...


Karine Hoenderdos
21 November

#diëtist

Sinds een paar maanden maakt diëtist Sophie Luderer een top 100 van diëtisten die op Social Media actief zijn. Briljant! En dat vind ik heus niet omdat ik in die lijst soms bovenaan bungel (ik ben behalve diëtist ook journalist...lees verder...


Elke dag een ei?
18 November

Eieren verhogen risico op hart- en vaatziekten niet

‘Kan ik elke dag een ei eten en is dat niet slecht voor mijn cholesterol?’. Dat is 1 van de meest gestelde vragen aan de diëtist. Goed nieuws: het eten van eieren verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet. Dat blijkt uit...lees verder...


De grote Kleyn
17 November

De Grote Kleyn

Pak dit zware boek, leg het voor je op tafel, sla een willekeurige pagina op en begin te lezen. Voor je het weet is het een uur later, heb je jezelf enorm vermaakt én heb je heel wat nieuwe kennis opgedaan. Het magnus opum van...lees verder...


Gezonde leefstijl
16 November

Gezond leven halveert risico op hart- en vaatziekten

Mensen met een genetisch verhoogde aanleg voor hart- en vaatziekten kunnen hun risico hierop met de helft verminderen door een gezonde leefstijl. Mensen die daarentegen géén verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten, zien...lees verder...


Diabetes
15 November

4,8% van de Nederlanders heeft diabetes

In 2015 gaf 4,8% van de Nederlanders (vanaf 4 jaar) aan diabetes te hebben. In 2001 was dit nog 2,8%. De toename komt vrijwel geheel door een stijging van het aandeel mensen met diabetes type 2. Deze vorm komt bijna 4 keer zo...lees verder...


Voedingsadvies te veel gericht op medische aspecten
14 November

Voedingsadvies te veel gericht op medische aspecten

De nadruk bij voedingsadviezen ligt te veel op gezond eten en de medische aspecten. Er is te weinig aandacht voor de vraag: ‘Welke keuzes maken jou en jouw gezinsleden gelukkig?’. Dat concludeert Sanne Visser van Ruimtelijke...lees verder...


Koen Joosten
11 November

‘Junkfood aanbevelen voor ondervoede kinderen onjuist’

Dat stellen onder andere kinderarts Koen Joosten lees verder...


Extra eiwit tijdens slaap tegen sarcopenie
10 November

Extra eiwit tijdens slaap tegen sarcopenie

Het toedienen van eiwitten tijdens de slaap blijkt een effectieve manier om spieropbouw bij sarcopenie te stimuleren. Gecombineerd met elektrostimulatie kan de spieraanmaak nog een extra zetje worden gegeven. Dat stelt...lees verder...


Tijdelijke afkickkliniek voor suikerverslaafden
09 November

Tijdelijke afkickkliniek voor suikerverslaafden

In hartje Amsterdam is de eerste “Suiker Afkickkliniek” ter wereld geopend. Met deze pop-up “kliniek” wil het Diabetes Fonds mensen bewust maken van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan, zoals het ontstaan van diabetes...lees verder...


Slimme mensen diëten niet
08 November

Slimme mensen diëten niet

Professor dr. Charlotte Markey geeft onder andere de cursus “De psychologie van het eten” aan de Rutgers University in Camden in de Verenigde Staten. Dat verklaart meteen de ondertitel van het boek “Slimme mensen diëten niet”,...lees verder...


Ingrid Steenhuis
07 November

‘De diëtist kan terugval op de lange termijn tegengaan’

Zes jaar geleden is het project Smartsize Me gestart. Het was een promotie-onderzoek naar de preventie en de behandeling van overgewicht, zonder tussenkomst van de diëtist. Maar onlangs is er een vervolgonderzoek afgerond waarin...lees verder...


Schijf van Vijf verwarrend voor mensen met diabetes
04 November

Schijf van Vijf verwarrend voor mensen met diabetes

De Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) adviseert minder koolhydraten voor mensen met diabetes dan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Ook de adviezen over melk en kaas zijn anders: volle...lees verder...


Overgewicht door verstoorde balans tussen omega-3 en omega-6?
03 November

Overgewicht door verstoorde balans tussen omega-3 en omega-6?

Overgewicht komt niet zozeer door een verstoorde energiebalans, maar vooral door een verstoorde balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. Dat stellen 2 Amerikaanse wetenschappers in een editorial in Open Heart. De balans is te...lees verder...


Blog van een diëtist: Natascha Smoltsak
02 November

Blog van een diëtist: Natascha Smoltsak

Al gehoord van Bullet Journal, een systeem dat al je to-do-lijstjes, notities en afspraken combineert? Natascha Smoltsak van diëtistenpraktijk Good Food Advice in Amsterdam gebruikt het niet alleen voor zichzelf, maar zet het ook...lees verder...


Handboek Voeding bij kanker
01 November

Handboek Voeding bij kanker

In het voorwoord van de eerste editie van dit lijvige boek “Handboek bij voeding en kanker” schreef prof.dr.ir. Ellen Kampman, hoogleraar voeding en kanker: ‘Eindelijk een leesbaar en bruikbaar boek met uitgebreide concrete en...lees verder...


Nieuw protocol voor ondervoeding bij kinderen in ziekenhuis
31 October

Nieuw protocol voor ondervoeding bij kinderen in ziekenhuis

Acute ondervoeding komt voor bij circa 10% van de kinderen opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen. In het nieuwe protocol “Screening op en behandeling van ondervoeding bij kinderen opgenomen in Nederlandse Ziekenhuizen” beschrijft...lees verder...


Lekker eten met Parkinson
28 October

Lekker eten met Parkinson

Bij Parkinson is het belangrijk om de werking van Levodopa te optimaliseren door een goede eiwitverdeling over de dag. Dit is een van de speerpunten in de Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson, die de basis vormt voor...lees verder...


tekeningen uit de interventiestudie
27 October

Bewust genieten zorgt voor kleinere porties

Hoe kun je mensen overtuigen om de kleinere portie te kiezen en die ook meer te waarderen? Gezondheidsaanduidingen zoals calorieën en food-labeling hebben niet altijd het gewenste effect. Vier interventiestudies laten zien dat...lees verder...


Hoe verleid je een baby te eten?
26 October

Hoe verleid je een baby te eten?

Natuurlijk is het leren eten voor baby’s en ouders soms een lastige periode. In dit korte Portugese filmpje zie je wat ouders al niet doen om hun kind te verleiden een gewone maaltijd met groente te eten… Het lijkt erop dat deze...lees verder...


Betrouwbaarste duurzame keurmerken
25 October

Betrouwbaarste duurzame keurmerken

Biologisch, beter leven, fairtrade, wat zijn nu echt goede keurmerken? Voor consumenten en ook als professional is het lastig om de juiste voedselkeuze qua duurzaamheid te maken. Met de vernieuwde Keurmerkenwijzer van Milieu...lees verder...


Karine Hoenderdos
24 October

Je spijkerbroek blijft altijd passen

Ga even mee in dit gedachte-experiment. We gaan naar een wereld waarin dik zijn niet meer zichtbaar is aan de buitenkant. Als je lichaam te veel calorieën opslaat, zie je dat dus niet aan rollen, kwabben of vetschorten. Je...lees verder...


App vervangt het “Ik Kies Bewust” Vinkje
21 October

App vervangt het “Ik Kies Bewust” Vinkje

Een voedingsapp zal de bekende groene en blauwe “Vinkjes” gaan vervangen. Bedrijven krijgen een jaar de tijd om Het Vinkje van de verpakking te halen. Dit is besloten door minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij laat...lees verder...


Zuivel & Duurzaamheid, 11 oktober
19 October

Zuivel & Duurzaamheid

De sterke groei van de wereldbevolking en de toename van welvaart hebben grote invloed op onze voedselvoorziening. Hoe kunnen we al deze monden op een gezonde en duurzame manier blijven voeden? Wat kan de diëtist daaraan...lees verder...


Chirurgen slaan alarm: help Nederlanders 50 miljoen kilo afvallen
19 October

Chirurgen slaan alarm: help Nederlanders 50 miljoen kilo afvallen

Bariatrische chirurgen dagen politici en overheid uit hen werkeloos te maken. In een opiniestuk in de Volkskrant pleiten ze voor een goed gecoördineerd plan om volwassenen en kinderen te verleiden een gezonde levensstijl aan te...lees verder...


48% van ondervoede patiënten in ziekenhuis adequaat gevoed
17 October

48% van ondervoede patiënten in ziekenhuis adequaat gevoed

Het percentage ondervoede ziekenhuispatiënten dat op de 4e opnamedag adequaat gevoed wordt, is toegenomen van gemiddeld 39% in 2008 naar 48% in 2015. Dit blijkt uit de resultaten van de prestatie-indicatoren ondervoeding voor...lees verder...


Nina Hoefnagels
16 October

Blog van een diëtist: Nina Hoefnagels

Nina Hoefnagels heeft in Asten een eigen diëtistenpraktijk “Diëtist Nina”. Onlangs gaf ze een cursus “Leefstijl” aan chauffeurs. Ze waren eerst sceptisch maar in haar blog vertelt ze hoe ze ze uiteindelijk toch wist te...lees verder...


Voeding en dementie, gezondheid en genieten in 1 recept
15 October

Voeding en dementie

Mensen met dementie laten genieten van eten en drinken? Met wat inspanning is dat heel goed mogelijk, aldus de auteurs van het boek “Voeding en dementie”. Het zijn Jeroen Wapenaar (wetenschapsjournalist) en Ondine van de Rest...lees verder...


Tieners eten meer fruit dan 5 jaar geleden
12 October

Tieners eten meer fruit dan 5 jaar geleden

In 5 jaar tijd is de consumptie in Nederland gedaald van aardappelen (ruim -15%), alcohol (ruim -10%), zuivel (ruim -10%) en vlees (ruim -5%). Ook zijn Nederlanders bijna 15% minder vetten en oliën en ruim 5% minder koek en gebak...lees verder...


TV-campagne over ondervoeding bij thuiswonende ouderen
11 October

TV-campagne over ondervoeding bij thuiswonende ouderen

Onder de titel “De tanden in ondervoeding” is omroep Max een grote bewustwordingscampagne over ondervoeding gestart. De campagne loopt tot eind november en richt zich vooral op ondervoeding bij thuiswonende ouderen. Doel is om...lees verder...


Andy Verroeye
10 October

‘Een budget van 3 tot 5 euro per dag voor maaltijden in de zorg is niet realistisch’

In zorginstellingen is zoveel bezuinigd, dat de keukenchefs niet meer een goede maaltijd kunnen voorschotelen aan bewoners en patiënten. Voor 9 chefs uit zorgsectoren in Nederland en België is dit aanleiding om New Chefs in...lees verder...


WHO: vervang verzadigd door onverzadigd vet
07 October

WHO: vervang verzadigd door onverzadigd vet

Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet (enkelvoudig en meervoudig) is gunstiger dan het vervangen door koolhydraten. Het verlaagt het LDL-cholesterolgehalte. Dat blijkt uit een onderzoek van de World Health...lees verder...


Jodiuminname flink gedaald
06 October

Jodiuminname flink gedaald

De jodiuminname in Nederland is tussen 2006 tot 2015 afgenomen met 37% bij mannen en 33% bij vrouwen, maar het risico op een tekort is klein. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van...lees verder...


Diëtisten Coöperatie Nederland bestaat 25 jaar!
05 October

Diëtisten Coöperatie Nederland bestaat 25 jaar!

De Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Zo’n krappe 25-30 jaar geleden was de tijd rijp om een beroepsvereniging te starten voor zelfstandig gevestigde diëtisten. Dat heeft een...lees verder...


Voedingsadvies op basis van DNA profiel nog in de kinderschoenen
04 October

Voedingsadvies op basis van DNA profiel nog in de kinderschoenen

Het DNA-profiel als basis voor het voedings- en leefstijladvies: het wordt al gedaan in Nederland. Dat hoorden de leden van VoeDNet tijdens een bijeenkomst op donderdag 30 september van diëtist Berry van Kats en cardioloog...lees verder...


Belgische frites
03 October

Nieuwe voedingsrichtlijnen in België

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) van België heeft nieuwe voedingsaanbevelingen gepubliceerd, met daarin de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor diverse voedingsstoffen. Het advies is ten opzichte van de vorige van 2009...lees verder...


Martine Ridderhof
30 September

Blog van een diëtist: Martine Ridderhof

Martine Ridderhof is diëtist in haar eigen praktijk in de gemeente Tholen. In haar blog: waarom ruikt het zo zoet in haar spreekkamer? Wil je ook eens bloggen over je werk en je collega’s laten zien waar je mee bezig bent? Stuur...lees verder...


wearables
29 September

13% Nederlanders meet gezondheid of conditie

Slechts 13% van de Nederlanders meet zijn gezondheid of conditie met behulp van een app, een hartslagmeter of een smartwatch. Daarnaast geeft 10% aan dit in het verleden wel eens te hebben gedaan. Het merendeel van de Nederlandse...lees verder...


Boulimia nervosa
28 September

Steeds minder boulimia nervosa

De afgelopen 30 jaar is het aantal nieuwe gevallen van Boulimia nervosa sterk afgenomen. Het aantal nieuwe gevallen van Anorexia nervosa daarentegen blijft stabiel. Mogelijke verklaring is dat boulimia gevoeliger is voor...lees verder...


Kookboek bij dementie
27 September

Kookboek bij dementie

Dat is opvallend: de oorspronkelijke titel van dit uit het Engels vertaalde boek is ”Healthy eating to reduce the risk of dementia”. Komt toch heel anders over dan een kookboek dat bij dementie kan worden gebruikt! En die Engelse...lees verder...


Karine Hoenderdos
26 September

Mag een diëtist nonsens verkondigen?

Ze zijn jong, mooi, extreem succesvol én ook nog eens diëtist: de dames van The Green Happiness. Het is haast een sprookje, eindelijk staat de diëtist volop in de schijnwerpers! Maar helaas. Ze verkondigen ook baarlijke nonsens....lees verder...


Roomboter heeft weinig invloed op de gezondheid
23 September

Roomboter heeft weinig invloed op de gezondheid

Mensen die dagelijks 14 gram roomboter eten, hebben geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De kans op diabetes is iets lager (4%) en de kans op overlijden iets hoger (1%). Dat blijkt uit een meta-analyse van in totaal 9...lees verder...


43% Nederlanders mijdt ingrediënten
22 September

43% Nederlanders mijdt ingrediënten

Antibiotica, hormonen, E-nummers, suiker en allergenen: 43% van de Nederlandse consumenten mijdt een of meer ingrediënten in voedingsmiddelen omdat ze denken dat ze ongezond zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Nielsen onder circa...lees verder...


Patiëntveiligheidskaart voor Totale Parenterale Voeding
21 September

Patiëntveiligheidskaart voor Totale Parenterale Voeding

Voor patiënten met Totale Parenterale Voeding (TPV) is hygiëne rondom de katheter van levensbelang. Toch is dit in de praktijk vaak een knelpunt, zeker bij (onverwachte) ziekenhuisbehandeling. Daarom ontwikkelde de Crohn en...lees verder...


20 September

Het gezonde darmen kookboek

Van flatulentie tot krampen, van diarree tot verstopping: er zijn zoveel mensen die last hebben van hun darmen. Daar kan "Het Gezonde darmen kookboek" bij helpen! Of… niet? Christine Bailey is een Britse chefkok en...lees verder...


Anke Kalisvaart
19 September

Blog van een diëtist: Anke Kalisvaart

Op de "Dag van de Diëtist", 19 september 2016, is een nieuwe rubriek gestart op Nieuws voor diëtisten: blogs van diëtisten. De eerste blog is van Anke Kalisvaart, diëtist Ziekenhuis Rivierenland...lees verder...


Suikerindustrie
16 September

Suikerindustrie beïnvloedt wetenschap

De suikerindustrie heeft in de jaren 60 van de vorige eeuw wetenschappers betaald om de relatie tussen suiker en hart- en vaatziekten te bagatelliseren, en in plaats daarvan de schuld bij verzadigd vet te leggen. Dat blijkt uit...lees verder...


15 September

‘When the joy goes out of eating, nutrition suffers’

Deze uitspraak werd gehoord op het International Congress of Dietetic (ICD), dat van 7 tot 10 september in Granada is gehouden.lees verder...


14 September

Grote lunch gunstiger voor gewicht dan groot diner

Is het voor het gewicht gunstiger om bij de lunch meer te eten dan bij het avondeten? Een groep Britse onderzoekers  voerde een randomiseerde klinische studie uit bij 80 deelnemers met overgewicht, die deelnamen aan een...lees verder...


Nooit meer te druk
13 September

Nooit meer te druk

Stroomt je mailbox zo na de vakantie over? En antwoord je op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ alweer dat je het ‘druk’ hebt? Lees dan eens dit boek “Nooit meer te druk”. Het helpt je bij het maken van keuzes om wat meer rust in je...lees verder...


Displaying results 301 to 360 out of 1874
 
 
 
 

 

Meest gelezen uit andere rubrieken

Positieve leefstijlverandering


Positieve leefstijlverandering


 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten