Nieuws

 

Gezonde voedingsmiddelen 22 procent duurder in 10 jaar
24 January

Gezonde voedingsmiddelen 22 procent duurder in 10 jaar

Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten. In 10 jaar tijd zijn gezondere voedingsmiddelen 22 procent duurder geworden en ongezondere producten slechts 13%. Suiker, snoep en ijs zijn zelfs goedkoper geworden. Dit...lees verder...


Marion Nestle: ‘Maak kinderen voedselvaardig’
23 January

Prof. Marion Nestle: ‘Maak kinderen voedselvaardig’

Hoe hou je je staande in een omgeving waar een overschot is aan ongezond eten? Volgens de Amerikaanse Marion Nestle is dat eigenlijk niet zo moeilijk: ‘Michael Pollan had er slechts 7 woorden voor nodig: eat food, not too much,...lees verder...


Karine Hoenderdos
22 January

N = 1

In wetenschappelijk onderzoek gaat het altijd om méér. Allereerst draait het om de grote getallen. Voor een studie met 10 of 20 personen trekt men de academische neus op. Nee, het moeten het liefst honderden, nee duizenden mensen...lees verder...


Langer slapen verlaagt inname van suikers
19 January

Langer slapen verlaagt inname van suikers

Als mensen langer gaan slapen, heeft dat ook een gunstig effect op hun voeding: de inname van vrije suikers daalt. Dit blijkt uit een gerandomiseerde, gecontroleerde studie onder 42 volwassenen die normaal gesproken 5-7 uur per...lees verder...


Van de ouders vindt 86 procent dat gezond eten goedkoper moet worden
18 January

Gezond eten moet goedkoper, vindt 86 procent van de ouders

Het moet kinderen gemakkelijker worden gemaakt om iets gezonds te eten, zo vinden veel ouders met kinderen in het basis- of voortgezet onderwijs. Het goedkoper maken van gezond eten is in de ogen van 86 procent van de ouders...lees verder...


Energydrinks populair bij jongeren
17 January

Energydrinks verbieden voor kinderen onder de 18?

Als het aan de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) ligt, worden energiedranken verboden voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Ook pleiten de kinderartsen voor een verplichte waarschuwingssticker op de...lees verder...


Stoplicht (foto: foodwatch)
16 January

Nieuw voedingswaardesysteem zet stoplicht (bijna) nooit op rood

Zes grote multinationals, Coca-Cola, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo en Unilever, lobbyen in Europa voor de introductie van een nieuw stoplichtsysteem voor de voedingswaarde op hun producten. Maar foodwatch waarschuwt dat dit...lees verder...


Meer vet in lever en buik bij langdurig zitten
15 January

Meer vet in lever en buik bij langdurig zitten

Hoe langer iemand zit op een dag, hoe meer vet er in de lever en in de buikholte is opgeslagen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 124 Engelsen van gemiddeld 64 jaar met een verhoogd risico op diabetes type 2. Het verband tussen...lees verder...


Onderzoek naar beste voedingswijze bij acute leukemie
12 January

Onderzoek naar beste voedingswijze bij acute leukemie

Bij de behandeling van acute myeloïde leukemie, een vorm van bloedkanker, krijgen patiënten vaak extra voeding via een sonde, via een infuus of via energie- en eiwitrijke voeding. Welke voedingswijze het beste werkt, wordt...lees verder...


Nieuwe methode om spiermassa te meten
11 January

Nieuwe methode om spiermassa te meten

Het “kleuren” van spieren op een CT-scan van de buik is een betrouwbare methode om de spiermassa van het lichaam te bepalen. Deze methode kan eenvoudig worden uitgevoerd als er toch al een CT-scan van de buik moet worden gemaakt,...lees verder...


Geen allergeneninformatie in “Kies Ik Gezond?”-app
10 January

Geen allergeneninformatie in “Kies Ik Gezond?”-app

Het Voedingscentrum heeft onlangs de gratis “Kies Ik Gezond?”-app gelanceerd. Daarmee kun je – in de supermarkt of thuis – de streepjescode van voedingsmiddelen scannen, voedingsmiddelen zoeken en met elkaar vergelijken....lees verder...


Wereldwijde verspreiding van darmbacterie gelinkt aan zoetstof
09 January

Wereldwijde verspreiding van darmbacterie gelinkt aan zoetstof

De afgelopen jaren is het aantal mensen met een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toegenomen. Tegelijkertijd is de voedingsindustrie meer gebruik gaan maken van de zoetstof trehalose. Geen...lees verder...


Jan Dekker (foto: FoodFirst Network)
08 January

‘Er moet een nieuwe wind gaan waaien’

Jan Dekker was in 2010 de bedenker en de oprichter van 24Kitchen, maar stapte eruit omdat hij vond dat de adverteerders een te grote vinger in de pap kregen. De liefde voor koken en eten bleef echter wel bestaan. Zo ontwikkelde...lees verder...


eetstoornissen
05 January

Nieuwe zorgstandaard eetstoornissen verschenen

Er is een nieuwe zorgstandaard eetstoornissen verschenen, ontwikkeld door het Trimbos-instituut en de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE). Deze vervangt de multidisciplinaire richtlijn eetstoornissen uit 2006. Ook de...lees verder...


overgewicht in de spreekkamer
04 January

Schema brengt oorzaken overgewicht in beeld

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde pleit hoogleraar Liesbeth van Rossum van Erasmus MC samen met collega’s voor betere diagnostiek bij overgewicht. De auteurs stellen dat ‘artsen de patiënt de sportschool injagen,...lees verder...


Jaap Seidell
03 January

‘De ongelijkheid in gezondheid neemt toe'

‘Als ik een dag burgemeester van Amsterdam zou zijn, dan zou ik de voedselomgeving van Amsterdam veranderen. Er is veel te veel ongezond aanbod van goedkoop inferieur gemaksvoedsel.’ Dat zegt VU-hoogleraar Jaap Seidell in de...lees verder...


Zoutgehalte voedingsmiddelen slechts 11% gedaald in 6 jaar
02 January

Zoutgehalte voedingsmiddelen slechts 11 procent gedaald in 6 jaar

In de afgelopen 6 jaar is het zoutgehalte van voedingsmiddelen gemiddeld met slechts 11 procent afgenomen. Dat blijkt uit de zoutmonitoring van 404 voedingsmiddelen, uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit...lees verder...


top 10 meest gelezen artikelen nieuws voor diëtisten 2017
29 December

De best gelezen artikelen van 2017

Het is altijd een leuk uitzoekklusje rond de jaarwisseling: welke artikelen lazen de bezoekers van Nieuws voor diëtisten het afgelopen jaar het meest? In 2017 lag de nadruk duidelijk op de verschillende facetten van de...lees verder...


Nu afvallen & nooit meer aankomen
28 December

Nu afvallen en nooit meer aankomen

Wat krijg je als een diëtist/psycholoog samen met een therapeut/coach een boek over afvallen schrijft? Een boek dat ingaat op de psychologie achter het aankomen en afvallen, en op de finesses van gedragsverandering. Als diëtist...lees verder...


Spiermassa voorspelt herstellend vermogen van patiënt
27 December

Spiermassa voorspelt herstellend vermogen van patiënt

Aan de hand van de omvang van de skeletspiermassa van patiënten kan in de toekomst worden voorspeld hoe de patiënt zijn operatie zal doorstaan en hoe het herstel erna verloopt. Patiënten met een lage spiermassa ontwikkelen na een...lees verder...


Nieuwe website van RIVM met portiegroottes
22 December

Nieuwe website van RIVM met portiegroottes

Portie-online is een nieuwe website met informatie over gangbare maten en gewichten van een groot aantal in Nederland verkrijgbare voedingsmiddelen. Nog niet alle voedingsmiddelen staan erin: Portie-online wordt aangevuld...lees verder...


28 procent gewichtsverlies na een bariatrische ingreep op lange termijn
21 December

Na bariatrische ingreep 28 procent gewichtsverlies op lange termijn

Minimaal 4 jaar na bariatrische chirurgie is het totale gewichtsverlies gemiddeld 28 procent. De postoperatieve energie-inname is gemiddeld 1550 kcal per dag. Dat blijkt uit onderzoek onder 135 patiënten, uitgevoerd door...lees verder...


Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.
16 December

Laat je geen stroop om de mond smeren

Het NRC staat bekend als een serieuze krant. Toch plaatste deze krant op zaterdag 25 november een advertorial over suiker. Niet zomaar een klein, suikerzoet verhaaltje. Nee, een complete bijlage, betaald door de suikerindustrie....lees verder...


15 December

Dieet zorgt bij 46 procent van patiënten voor remissie diabetes type 2

Een Britse studie, gepubliceerd in The Lancet, laat zien dat een energie- en koolhydraatbeperkt dieet diabetes type 2 kan omkeren bij ongeveer de helft van de patiënten. Het gaat hier om een gerandomiseerde klinische trial...lees verder...


Glucosetest
14 December

Zelftesten leiden niet tot meer huisartsbezoek

Het zelf meten van bloeddruk, cholesterolgehalte of bloedglucosewaarde leidt niet tot extra ongerustheid of hogere zorgkosten. Dat concludeert NIVEL na een enquête onder 1245 consumenten en vragenlijsten onder 244 huisartsen. De...lees verder...


college voeding
13 December

Medisch studenten organiseren voedingscolleges

Vanaf januari 2018 starten aan de universiteiten van Rotterdam en Leiden extra voedingscolleges voor studenten geneeskunde. Het is een initiatief van studenten van 6 medische faculteiten in Nederland, verenigd in stichting...lees verder...


Anders eten werkt bij diabetes
12 December

Leefstijladvies in het basispakket

Zorgverzekeraar VGZ organiseerde op 7 december 2017 een debat in de avonduren, met het thema “Leefstijl als medicijn”. In de zaal veel artsen, zorgverzekeraars, beleidsmakers en een handvol diëtisten. Opmerkelijk was dat een...lees verder...


Marion Pluimes (foto: www.restaurantloff.nl)
11 December

‘Goed kunnen koken hoort er gewoon bij als je diëtist bent’

Lang geleden is ze opgeleid als diëtist, voor haar de meest logische beroepskeuze. Maar Marion Pluimes is óók docent aan de Groene Kookacademie en bij Sonnevelt opleidingen en óók chefkok en eigenaar van restaurant LOFF in Breda....lees verder...


Reuma
08 December

Verse, onbewerkte voeding verbetert gezondheid bij MS en reuma

Een voedingspatroon met meer onbewerkte producten, meer groente en fruit en minder suiker en koolhydraten zorgt ervoor dat mensen met reuma en Multiple Sclerose (MS) minder last van hun ziekte hebben, minder vermoeid zijn en...lees verder...


Selenium
07 December

Selenium speelt mogelijk rol bij ontwikkeling prostaatkanker

Verschillende onderzoeken suggereren dat een tekort aan selenium het risico op prostaatkanker verhoogt. Maar het is nog niet bekend hoe selenium een beschermend effect kan hebben. Onderzoekers van Wageningen University...lees verder...


06 December

Tarwe, appel en zuivel verergeren klachten bij ziekte van Crohn

Mensen met de ziekte van Crohn kunnen baat hebben bij het weglaten van tarwe, appel en zuivel uit hun voedingspatroon. Deze voedingsmiddelen blijken in een periode van klinische remissie regelmatig te leiden tot klachten als pijn...lees verder...


Werkboek voeding voor zieke kinderen
05 December

Werkboek voeding voor zieke kinderen

Na ruim 20 jaar is er een nieuwe werkboek voor voedingsbeleid bij kinderen met uiteenlopende aandoeningen. Het nieuwe werkboek “Voeding voor zieke kinderen” is de opvolger van het werkboek “Enterale voeding bij kinderen” uit...lees verder...


Nieuw advies voor vroege introductie hoog-allergene bijvoeding
04 December

Nieuw advies voor vroege introductie hoog-allergene bijvoeding

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft een nieuw standpunt uitgebracht over de vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie. Het vroeg introduceren van...lees verder...


Goede darmbacteriën verminderen eetlust en activeren bruin vet
01 December

Goede darmbacteriën verminderen eetlust en activeren bruin vet

Onderzoekers van het LUMC hebben ontdekt hoe darmbacteriën kunnen bijdragen aan het behouden van een gezond gewicht. Darmbacteriën zorgen voor de afbraak van voedingsvezels, waarbij het korteketenvetzuur butyraat vrijkomt....lees verder...


Meeste contaminanten bij Schijf van Vijf binnen marges
30 November

Meeste contaminanten bij Schijf van Vijf binnen marges

Als je eet volgens de Schijf van Vijf blijft het merendeel van 28 onderzochte contaminanten binnen de veilige marges. Voor acrylamide, arseen en lood is dat echter niet zeker. Dat heeft het RIVM berekend. ‘Dat betekent niet dat...lees verder...


Hoe overleef je?
29 November

Hoe overleef je?

Wetenschappelijk voedingsonderzoek toegankelijk maken en daarmee duidelijk maken hoe belangrijk goede voeding is. Dat is de missie van arts Michael Greger, die het boek “Hoe overleef je” (Amerikaanse titel: How not to die)...lees verder...


Diëtisten en mondhygiënisten zoeken de samenwerking op congres en in netwerk
28 November

Diëtisten en mondhygiënisten zoeken de samenwerking

Diëtisten en mondhygiënisten die de krachten bundelen in de zorg voor mensen met diabetes. Dat was het doel van het 1e Congres voor Diëtisten en Mondhygiënisten op 24 november in Houten. Dat dit onderwerp leeft en op steun kan...lees verder...


Karine Hoenderdos
27 November

De gunfactor

‘Mijn geheim? Ik rook altijd buiten een sigaretje, en spreek dan bijvoorbeeld het hoofd personeelszaken of iemand van de directie. Dat zijn de momenten waarop ik de beste afspraken maak’. Dat vertelde een hoofd diëtetiek,...lees verder...


Psychomotorische therapie helpt bij eetstoornissen
24 November

Psychomotorische therapie helpt bij eetstoornissen

Een nieuwe vorm van psychomotorische therapie leert patiënten met een eetstoornis om gevoelens op een gecontroleerde manier te uiten en niet meer op zichzelf te richten. Dit blijkt een gunstig effect te hebben op de eetproblemen,...lees verder...


Het bloedsuikerdieet
23 November

Het 8-weekse bloedsuikerdieet

Michael Mosley is arts en BBC-programmamaker. Hij schreef 2 jaar geleden het boek "Het 8-weekse bloedsuikerdieet", dat onlangs in het Nederlands is vertaald en meteen in de bestsellerlijsten binnenkwam. Is het zijn...lees verder...


Amerikaanse oncologen bezorgd over alcoholgebruik
22 November

Amerikaanse oncologen bezorgd over alcoholgebruik

Oncologen van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) vragen om meer aandacht voor de invloed van alcohol op het ontwikkelen van kanker. Hoewel zware drinkers het meeste risico lopen, kan ook weinig alcohol het risico op...lees verder...


Hogere eiwit-inname bij zes maaltijden per dag
21 November

Hogere eiwit-inname bij 6 maaltijden per dag

Door patiënten in een ziekenhuis 6 kleine maaltijden per dag aan te bieden, krijgen ze meer eiwitten binnen dan wanneer ze 3 grote maaltijden eten. Ook voorziet het beter in de algehele energiebehoefte, vinden de patiënten het...lees verder...


Hoe puur is puur?
20 November

Hoe puur is puur?

Puur is een consumententrend die staat voor zo onbewerkt mogelijke voedingsmiddelen zonder toevoegingen. Fabrikanten spelen hierop in door E-nummers te vervangen door natuurlijke ingrediënten. Voedingsmiddelen worden daar niet...lees verder...


Kinderen eten te weinig fruit, groente en vis
17 November

Kinderen eten te weinig fruit, groente en vis

Ruim 6 van de 10 kinderen van 1 tot 12 jaar eten onvoldoende fruit en bijna 6 van de 10 eten onvoldoende groente. Iets minder dan de helft van de kinderen in deze leeftijdscategorie eet te weinig vis. Dit blijkt uit de...lees verder...


Overgevoelig voor gluten of toch voor fructanen?
16 November

Overgevoelig voor gluten of toch voor fructanen?

Mensen met glutensensitiviteit zijn misschien niet overgevoelig voor gluten, maar voor fructanen. De buikklachten lijken namelijk vaker te ontstaan na inname van fructanen dan na gluten. Dat blijkt uit een studie van de Monash...lees verder...


Eén op de drie vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt diabetes type 2
15 November

Zwangerschapsdiabetes: 1 op 3 ontwikkelt later diabetes type 2

Ruim 35% van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt binnen 6 jaar prediabetes of diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Diabetes Liga. In opdracht van de Vlaamse Overheid volgde deze organisatie 8.379...lees verder...


Sporten zorgt voor een gezondere vetopslag bij overgewicht
14 November

Sporten zorgt voor een gezondere vetopslag bij overgewicht

Veel mensen met obesitas ontwikkelen insulineresistentie, maar niet iedereen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de manier waarop vet wordt opgeslagen hierbij een rol speelt. Sporten en andere fysieke activiteit lijken hierbij...lees verder...


Ziekte van Crohn
13 November

Nieuwe effectieve behandelstrategie bij ziekte van Crohn

Internationaal samenwerkende artsen hebben een nieuwe behandelstrategie ontwikkeld voor de ziekte van Crohn. Bij deze zogenoemde treat-to-target-behandeling krijgen mensen niet alleen intensieve behandeling op het moment dat...lees verder...


Frisdrank
10 November

Twee glazen fris vergroten kans op diabetes type 2

Frisdrank vergroot de kans op het metabool syndroom. Dagelijks 1 glas fris verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en iedere dag 2 glazen frisdrank verhogen het risico op diabetes type 2. Dat concluderen...lees verder...


Volkoren granen
09 November

Volkorenproducten werken ontstekingsremmend en verzadigend

Als mensen met overgewicht wit brood en witte rijst inwisselen voor volkorenbrood en zilvervliesrijst eten ze minder, verliezen ze gewicht en neemt het aantal laaggradige ontstekingen in het lichaam af. Een groep Deense...lees verder...


08 November

Ontbijtmeter moet kinderen leren gezonder te ontbijten

Om kinderen gezonder te leren ontbijten is er nu een online Ontbijtmeter, ontwikkeld door Wageningen University & Research. Kinderen vullen hun ontbijt in en krijgen individuele feedback over wat goed gaat en wat beter kan....lees verder...


Diabetes
07 November

Diabetes type 3c nog nauwelijks herkend

Hoewel diabetes type 3c relatief zeldzaam is, komt het vaker voor dan gedacht. In ruim 97% van de gevallen wordt diabetes type 3c echter niet herkend en aangezien voor type 2, zo blijkt uit Brits onderzoek. Hierdoor krijgen...lees verder...


‘Niet meer pappen en nathouden bij emotie-eten’
06 November

‘Niet meer pappen en nathouden bij emotie-eten’

Er is een effectieve behandelmethode voor mensen met overgewicht die last hebben van emotie-eten: “Emotie-eten de baas”. Het eetgedrag, de gemoedstoestand en het gewicht zijn een half jaar of langer na afronding nog steeds...lees verder...


Eet als een atleet
03 November

Eet als een atleet

Het team van “I am a foodie” heeft een tweede boek geschreven, met sportdiëtisten Saraï Pannekoek, Vera Wisse en Titia van der Stelt als auteurs. Allereerst dit: het is gewoon een heel mooi boek. Modern vormgegeven, mooie...lees verder...


02 November

Fecestransplantatie: de stand van zaken

Een fecestransplantatie biedt niet alleen bij Clostridium Difficile uitkomst. Het is ook een mogelijke behandeling bij Colitis Ulcerosa, het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en het metabool syndroom. Het Nederlands...lees verder...


Hogere bloeddruk bij snelgroeiend kind
01 November

Hogere bloeddruk bij snelgroeiend kind

Als kinderen tussen de geboorte en hun 5e jaar snel toenemen in gewicht en lengte hebben zij op 5-jarige leeftijd een hogere bloeddruk en hogere markers voor insulineresistentie. Ook hebben kinderen die snel in gewicht aankomen...lees verder...


Ondervoeding onder aandacht in Tweede Kamer
31 October

Ondervoeding onder aandacht in Tweede Kamer

Op 26 oktober sprak de Tweede Kamer in een rondetafelgesprek over ondervoeding van ouderen. Ondanks toegenomen aandacht en verschillende initiatieven om ondervoeding tegen te gaan, blijft het een groot probleem in de ouderenzorg....lees verder...


Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.
30 October

Even met het vliegtuig naar de Schulp

We leven niet alleen in een obesogene maatschappij, we leven ook in een overprikkelde maatschappij. Het gaat maar door. Nou ja, beter gezegd, ik ga maar door en door en door. Met deadlines, met Facebook, e-mail, groepen op...lees verder...


Nachtdienst verstoort vet- en koolhydraatstofwisseling
27 October

Nachtdienst verstoort vet- en koolhydraatstofwisseling

In de nacht vertragen biologische processen zoals de glucose- en vethuishouding. ’s Nachts eten kan daardoor leiden tot hogere glucosespiegels in het bloed en een grotere opslag van vet in het lichaam dan overdag het geval zou...lees verder...


Salade met olie gezonder dan zonder olie
26 October

Salade met olie gezonder dan zonder olie

Het lichaam neemt voedingsstoffen uit een salade beter op als je het combineert met een beetje olie. Voor bètacaroteen was een dergelijk effect al langer bekend, maar het blijkt ook op te gaan voor andere vetoplosbare vitamines...lees verder...


Displaying results 1 to 60 out of 1853
<< Eerste < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Laatste >>
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten