Nieuwe toolbox en leidraad “Diabetes type anders”

Dat diabetes meer vormen kent dan type 1 en 2 is bekend. Toch wordt daar in de fase van diagnosestelling vaak aan voorbij gegaan, waardoor mensen met een minder gangbare vorm van diabetes (te) lang verstoken blijven van de juiste zorg. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) ontwikkelt daarom een toolbox en leidraad, die zorgverleners helpen om een juiste diagnose te stellen.

Verkeerde diagnose en behandeling

Vormen van diabetes zoals MODY, diabetes type 3c en MIDD komen minder vaak voor, en worden daardoor minder goed herkend door zorgverleners. Veel mensen met deze zeldzame vormen van diabetes krijgen onterecht de diagnose diabetes type 1 of 2. Hierdoor ontvangen ze vaak niet de juiste begeleiding en behandeling. Om zorgverleners te informeren en te ondersteunen om zeldzamere vormen van diabetes eerder te herkennen, lanceert de NDF in samenwerking met het Diabetes Fonds en het Erfocentrum de toolbox “Diabetes type anders”. De toolbox bestaat uit voorlichtingsmaterialen, achtergrondinformatie, nascholingen en een risk-tool. Tot nu toe zijn alleen de diverse typen MODY opgenomen in de toolbox. In de toekomst wordt de toolbox uitgebreid met andere zeldzame vormen van diabetes.

Afwijkende signalen

Ook werkt de NDF aan de ontwikkeling van een leidraad, die zorgprofessionals wijst op signalen die afwijken van diabetes type 1 of 2. Deze leidraad helpt hierdoor bij het stellen van de juiste diagnose. In de leidraad zullen alle zeldzame typen diabetes opgenomen worden. De leidraad wordt uiteindelijk onderdeel van de toolbox ”Diabetes type anders”, zodat alle materialen snel en gemakkelijk te vinden zijn voor zorgverleners.

Bron: Diabetes Fonds

Gepubliceerd op 30 juni 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Harriet Verkoelen 20 juli 2022 at 16:05 - Reply

    Tegenwoordig maak ik regelmatig insuline curves ofwel een Kraft curve. Ik doe 4 metingen met een druppel bloed uit een vingerprik dus je meet glucose en insuline uit dezelfde druppel en de methode is als een OGTT.
    Daarbij zie je echt opmerkelijke resultaten ook bij de ‘gewone’ type 2 cliënten. Je ziet zowel hyperinsulinemie, als gevolg van insulineresistentie, als te laag insuline met risico op een gemiste LADA diagnose om maar een voorbeeld te noemen.
    In dit geval heb ik het over diabetypering. Het hertyperen van iemand die al langer diabetes heeft.
    Onder cliënten is er veel vraag naar, maar ook voor professionals is het een must om beter te weten wat er echt speelt bij iemand met diabetes en niet ‘alleen maar’ de bloedsuikers te willen behandelen. Kraft bewees al dat hyperinsulinemie schadelijker is voor bloedvaten dan hyperglycemie. Daarom is dit zeker ook bij pre-diabetes belangrijk. Welk risico loopt iemand nou eigenlijk en hoe verlaag je dat?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.