Nieuwe techniek meet werking darmbacteriën
Om de activiteit van darmbacteriën live te meten, ontwikkelden onderzoekers van Maastricht UMC+ een techniek waarbij de gassen die deze bacteriën produceren in kaart gebracht worden. De metingen leveren inzichten waarmee ziekten als obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten maar ook mentale problemen in de toekomst beter voorkomen en behandeld kunnen worden.
Informatie uit darmgassen
Tot nu toe kon de werking van darmbacteriën alleen worden onderzocht via ontlasting. Dankzij de nieuwe techniek kunnen wetenschappers van MUMC+ over langere tijd volgen hoe darmbacteriën reageren op verschillende voedingsmiddelen. Darmbacteriën spelen een belangrijke rol in de verwerking (fermentatie) van voedingsvezels en eiwitten die het lichaam zelf niet opneemt. Bij de afbraak van deze voedingsstoffen komen gassen als methaan, waterstof en waterstofsulfide vrij via uitgeademde lucht of via scheten. Deze gassen bevatten nuttige stoffen voor onder meer de stofwisseling, hersengezondheid en het immuunsysteem. Vervolgens koppelen de onderzoekers deze gegevens aan de voeding die iemand binnenkrijgt.
Fermentatiekamers
Het meten van de darmgassen gebeurt in de zogenoemde fermentatiekamers van de Metabolic Research Unit Maastricht (MRUM) van het Maastricht UMC+. In de kamers zijn naast de sensoren die het energieverbruik meten van de persoon die onderzocht wordt, ook nieuwe sensoren geplaatst waarmee de darmgassen gemeten kunnen worden. Hierdoor kunnen onderzoekers live volgen hoe darmbacteriën reageren op een vezelrijke maaltijd. Op deze manier kunnen ze de fermentatie van koolhydraten en eiwitten in de darm gedetailleerd bestuderen.
Onderzoek naar vezels
Het onderzoeksteam gaat verder onderzoek uitvoeren met de nieuwe techniek. Op dit moment wordt specifiek de invloed onderzocht van verschillende typen vezels op de darmbacteriën. Voor dit onderzoek brengen deelnemers 2 keer 36 uur door in de fermentatiekamers. Tijdens het ene verblijf krijgen ze extra vezels bij hun maaltijd, en tijdens het andere verblijf niet. De onderzoekers kunnen zo bepalen of darmbacteriën anders reageren op vezelrijk voedsel.
Voorstadium diabetes type 2
Verder vergelijkt het team de resultaten tussen mensen met een voorstadium van diabetes type 2 en deelnemers met een gezond gewicht en normale bloedglucosewaarden. Omdat de samenstelling van darmbacteriën per persoon verschilt, hopen de onderzoekers uiteindelijk aanknopingspunten te vinden voor voedingsinterventies die op de persoonlijke stofwisseling zijn afgestemd. De onderzoekers verwachten in mei 2025 de eerste resultaten te kunnen presenteren.
Bron: Maastricht UMC+
Gepubliceerd op 29 november 2024
Door Sophie Luderer