Nieuwe stamceltherapie bij diabetes type 1?
Chinese onderzoekers hebben een nieuwe behandeling met stamcellen met succes getest bij een proefpersoon van 25 jaar met diabetes type 1. Na 1 jaar maakt deze proefpersoon nog steeds eigen insuline, waardoor ze geen insuline meer hoeft te spuiten. Ook in Nederland vindt er onderzoek plaats naar stamceltherapie voor diabetes type 1.
Stamceltherapie bij diabetes
Er is internationaal veel onderzoek naar stamceltherapie bij diabetes type 1. De Chinese onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij stamcellen uit het lichaam van de proefpersoon zelf worden veranderd in bètacellen die insuline maken. Eerder is deze methode al met succes getest bij iemand met diabetes type 2. In het nieuwe onderzoek is nu gekeken of het ook werkt bij diabetes type 1.
Time in range
De onderzoekers testten de nieuwe behandeling eerst bij een vrouw met diabetes type 1 van 25 jaar. Zij had een minder goede gezondheid en kreeg eerder al een transplantatie van haar lever. Binnen 3 maanden na de stamceltherapie maakte de vrouw zelf weer insuline. Ze hoeft nu al een jaar geen insuline meer te spuiten. Haar bloedglucoseregulatie is verbeterd. Na 4 maanden was haar Time in range (TIR) al 96 procent en later werd dit met 98 procent nog beter. Voor het onderzoek was haar TIR slechts 43 procent.
Andere proefpersonen
De onderzoekers behandelden later ook nog 2 andere mensen met diabetes type 1 met de nieuwe stamceltherapie. Ook bij deze proefpersonen lijkt er effect te zijn, maar de uiteindelijke resultaten volgen pas later dit jaar. Daarna willen de onderzoekers de behandeling testen bij 10 tot 20 mensen. Het zal nog lang duren voordat dit misschien een nieuwe behandeling wordt voor diabetes type 1. Er moet nog onderzocht worden of de behandeling ook op langere termijn werkt en veilig is.
Kijken naar de afweer
Verder moeten de onderzoekers kijken naar de reactie van het afweersysteem. Bij diabetes type 1 maakt de afweer namelijk de bètacellen kapot. Dit kan dus ook gebeuren met de nieuwe bètacellen. De vrouw van dit onderzoek gebruikte al sterke medicijnen om de afweer te onderdrukken, voor haar eerdere levertransplantatie. Deze medicijnen werken tegen afstoting van de nieuwe bètacellen. Het is nog niet bekend hoe de afweer bij type 1 zal reageren op deze nieuwe stamceltherapie.
Veiligheid
Het is niet zeker of de nieuwe Chinese behandeling uiteindelijk in Nederland gedaan mag worden. Dit heeft vooral te maken met de veiligheid. Hopelijk blijven de nieuwe bètacellen precies werken zoals ze moeten doen. Maar er is ook een kleine kans dat de cellen zichzelf veranderen. Ze veroorzaken dan misschien kanker. De nieuwe cellen zijn moeilijk te verwijderen uit het lichaam.
Stamceltherapie in Nederland
Andere onderzoekers werken daarom liever met een speciale verpakking waar de cellen in blijven zitten. Zo doen wetenschappers in Nederland ook onderzoek naar stamceltherapie voor diabetes type 1 met bètacellen gemaakt van eigen stamcellen, maar dan met een verpakking voor de nieuwe cellen. De verpakking is een soort theezakje voor onder de huid. Hierin blijven de insuline-producerende bètacellen zitten, maar de geproduceerde insuline kan er wel door naar buiten en in het bloed worden opgenomen. Er is in Nederland nog geen onderzoek met stamcellen voor diabetes type 2.
Bron: diabetes.nl
Gepubliceerd op 16 oktober 2024
Door Angela Severs