Nieuwe richtlijn over nierstenen

De werkgroep Richtlijnen van Diëtisten Nierziekten Nederland heeft eind november een nieuwe richtlijn gepubliceerd: “Dieet bij (recidiverende) nierstenen, enterische hyperoxalurie en oxalaatnefropathie”. De richtlijn is met name relevant voor diëtisten in de 1e of 2e lijn die patiënten met nierziekten, darmfalen of na bariatrie behandelen.

Voedingsfactoren bij nierstenen

In de richtlijn wordt besproken wat de belangrijkste voedingsfactoren zijn die invloed hebben op de vorming van nierstenen, zoals oxaalzuur. Daarnaast beschrijft de richtlijn kenmerken voor de behandeling van de meest voorkomende nierstenen –  calciumoxalaatstenen -, maar ook voor de minder vaak voorkomende nierstenen zoals calciumfosfaatstenen, urinezuurstenen, struviet- of infectiestenen en cystinestenen.

Darmfalen en bariatrie

Er is extra aandacht in de richtlijn voor de rol van het eetpatroon bij het ontstaan van oxalaatnefropathie, een zeldzame vorm van nierfalen. Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van oxalaatnefropathie is het malabsorptiesyndroom. Dit syndroom ontstaat onder andere door darmfalen of pancreasinsufficiëntie, maar ook door bepaalde vormen van bariatrische chirurgie zoals de gastric bypass en duodenal switch. Als er eenmaal nierfalen is, kan hyperoxalemie een contra-indicatie voor een niertransplantatie zijn.

Behandelplan

De algemene voedingsadviezen voor patiënten met deze klachten zijn gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding en een overgang naar een meer plantaardig voedingspatroon wordt aanbevolen. Ook raadt de richtlijn aan dat er aandacht moet zijn voor (het streven naar) een gezond gewicht, een eiwitinname van 0,8-1,0 g eiwit/kg en een beperking van natrium tot 2000-2400 mg per dag.

Conceptversie

De richtlijn ligt nog ter beoordeling bij de sectie richtlijnen van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie, maar is al wel gepubliceerd.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Gepubliceerd op 3 december 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.