Nieuwe richtlijn in Canada: onbewerkt staat voorop

Canada heeft nieuwe voedingsrichtlijnen uitgegeven. Opvallend daarin is de nadruk op groenten, onbewerkte producten, plantaardige eiwitten en het drinken van water. Ook is er aandacht voor eetgewoontes en de invloed van marketing op het eetgedrag.

Voedingskeuzes

De afbeelding bij de nieuwe richtlijnen is een bord dat voor de helft gevuld is met groenten en fruit. Een kwart van het bord is ingeruimd voor volkoren granen en volkoren brood. Het resterende kwart is er voor eiwitrijke producten, zoals eieren, zuivel, peulvruchten, vlees en vis. Opvallend is het expliciete advies om te kiezen voor magere zuivel vanwege de verzadigde vetten, terwijl in ons land de Gezondheidsraad geen onderscheid meer maakt. Verder wordt er geadviseerd om vaker eiwitten te kiezen die van planten afkomstig zijn, zoals peulvruchten, vleesvervangers en noten. Als drank wordt bij voorkeur water geadviseerd. Er worden geen aanbevolen hoeveelheden gegeven van de verschillende productgroepen.

Bewerkte producten

In de richtlijn staat dat je beter niet kunt kiezen voor sterk bewerkte producten, vanwege het negatieve effect op de gezondheid. Ook is er aandacht voor het lezen van etiketten. De schrijvers zeggen expliciet: “wees bewust dat voedselmarketing je keuzes kan beïnvloeden”. Op de website staan ook adviezen over eetgedrag, zoals mindful eten, zelf koken en eten met anderen. Hierin doen de richtlijnen denken aan die van Brazilië uit 2014.

Kritiek

Na de publicatie van de richtlijnen kwam er in Canada kritiek van de zuivelindustrie, die vond dat zuivel er nu wel heel bekaaid af kwam. Voorheen werden 3 porties per dag aanbevolen, nu wordt er geen uitspraak meer gedaan over hoeveelheden. Diëtist Janet Noome reageerde op Twitter dat ze de Canadese adviezen over (verzadigd) vet achterhaald vindt en maakt zich zorgen over de eiwitkwaliteit in de voeding.

Lancet en Frankrijk

Blijkbaar is het de maand van de nieuwe richtlijnen, want ook in Frankrijk werd een nieuwe nationale richtlijn voor de preventie van chronische aandoeningen uitgebracht. Deze richt zich vooral op het vermijden van sterk bewerkte producten en op het promoten van lichaamsbeweging. In het kader van de duurzaamheid lanceerde Lancet een nieuwe voedingsrichtlijn, gepromoot als manier om in 2050 alle monden ter wereld te voeden. Ook in deze richtlijnen is veel aandacht voor een plantaardige basis. Kritiek kwam er op de afzenders van de richtlijn (deels de voedingsindustrie), op het feit dat er suiker en palmolie wordt aanbevolen en op het gehalte aan volwaardige eiwitten, vitamines en mineralen.

Bron: Canada’s Food Guide

Gepubliceerd op 30 januari 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.