Nieuwe indicator voor diversiteit van de voeding

Om ondervoeding in de wereld tegen te gaan, heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) samen met UNICEF een nieuwe indicator voor diversiteit van de voeding opgesteld. Wie de afgelopen 24 uur minimaal 5 van 10 voedselgroepen heeft geconsumeerd, voldoet aan de minimale voedingsdiversiteit.

10 voedselgroepen

De 10 voedselgroepen die zijn opgenomen in de indicator voor diversiteit van de voeding zijn:

  1. granen, aardappelen en knollen
  2. peulvruchten
  3. noten en zaden
  4. melk en melkproducten
  5. vlees, gevogelte en vis
  6. eieren
  7. donkergroene bladgroenten
  8. vitamine A-rijke groenten en fruit
  9. andere groenten
  10. ander fruit

Kwaliteit van de voeding

Diversiteit – of de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die we consumeren – is een van de pijlers van een gezond dieet. Lynnette Neufeld, directeur van de afdeling Voedsel en Voeding bij de FAO: ‘Het meten van de kwaliteit van de voeding is niet eenvoudig. Om de kwaliteit te beoordelen, willen we idealiter weten of eetpatronen toereikend zijn in alle voedingsstoffen, evenwichtig in energie-inname, divers in geconsumeerd voedsel en gematigd in de consumptie van ongezond voedsel.’ Ze vindt de erkenning van de nieuwe indicator voor diversiteit van de voeding een enorme vooruitgang. De indicator kan worden gebruikt om de diversiteit van de voeding op bevolkingsniveau te beoordelen, de impact van programma’s te evalueren en beleid te formuleren.

Ondervoeding

De indicator richt zich vooral op vrouwen en kinderen, 2 groepen die wereldwijd het hoogste risico hebben op ondervoeding. Hoe hoger het percentage vrouwen en kinderen dat voldoet aan de indicator voor diversiteit van de voeding, hoe groter de kans dat de voeding van deze vrouwen en kinderen voldoende vitamines en mineralen bevat.

Bron: FAO

Gepubliceerd op 31 maart 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.