Nieuwe indicator voor diversiteit van de voeding
Om ondervoeding in de wereld tegen te gaan, heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) samen met UNICEF een nieuwe indicator voor diversiteit van de voeding opgesteld. Wie de afgelopen 24 uur minimaal 5 van 10 voedselgroepen heeft geconsumeerd, voldoet aan de minimale voedingsdiversiteit.
10 voedselgroepen
De 10 voedselgroepen die zijn opgenomen in de indicator voor diversiteit van de voeding zijn:
- granen, aardappelen en knollen
- peulvruchten
- noten en zaden
- melk en melkproducten
- vlees, gevogelte en vis
- eieren
- donkergroene bladgroenten
- vitamine A-rijke groenten en fruit
- andere groenten
- ander fruit
Kwaliteit van de voeding
Diversiteit – of de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die we consumeren – is een van de pijlers van een gezond dieet. Lynnette Neufeld, directeur van de afdeling Voedsel en Voeding bij de FAO: ‘Het meten van de kwaliteit van de voeding is niet eenvoudig. Om de kwaliteit te beoordelen, willen we idealiter weten of eetpatronen toereikend zijn in alle voedingsstoffen, evenwichtig in energie-inname, divers in geconsumeerd voedsel en gematigd in de consumptie van ongezond voedsel.’ Ze vindt de erkenning van de nieuwe indicator voor diversiteit van de voeding een enorme vooruitgang. De indicator kan worden gebruikt om de diversiteit van de voeding op bevolkingsniveau te beoordelen, de impact van programma’s te evalueren en beleid te formuleren.
Ondervoeding
De indicator richt zich vooral op vrouwen en kinderen, 2 groepen die wereldwijd het hoogste risico hebben op ondervoeding. Hoe hoger het percentage vrouwen en kinderen dat voldoet aan de indicator voor diversiteit van de voeding, hoe groter de kans dat de voeding van deze vrouwen en kinderen voldoende vitamines en mineralen bevat.
Bron: FAO
Gepubliceerd op 31 maart 2025
Door Angela Severs