Nieuw voedingsconcept voor nier(dialyse)patiënten

FoodforCare ontwikkelt een specifiek voedingsconcept voor nierpatiënten, waarin te zien is dat eiwitrijke, natrium- en kaliumbeperkte voeding smaakvol kan zijn. Dit concept wordt de komende maanden aangeboden aan patiënten die dialyseren in het Radboudumc in Nijmegen. Vanaf januari 2019 wordt de formule ook landelijk aangeboden.

Voedingsbehoefte

Voor nierpatiënten (al dan niet dialyserend) is het vaak een zoektocht wat er beter wel en niet gegeten kan worden vanwege geadviseerde hoeveelheden vocht, natrium, kalium, eiwit en fosfaten. Het nieuwe voedingsconcept van FoodforCare is ontwikkeld in samenspraak met diëtist, patiënt en afdeling. Patiënten krijgen tijdens het dialyseren kleine handzame gerechten. De komende maanden wordt nauwkeurig bijgehouden in welke mate deze voorzien in de voedingsbehoefte van dialysepatiënten.

Voorbeeldfunctie

Het voedingsconcept laat patiënten mogelijkheden zien om smaakvol te eten en drinken in de thuissituatie. Zo worden er gehaktballetjes zonder zout geserveerd en een kleine portie fruitsalade (80 gram) bestaande uit stukjes fruit met een laag kaliumgehalte. Ook een natriumarme, kaliumbeperkte pizza staat op het menu, waarbij gebruik is gemaakt van zoutarme kaas, verse groenten en verse kruiden.

Bron: FoodforCare

Gepubliceerd op 31 oktober 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.