Nieuw perspectief bij slecht reguleerbare diabetes type 1 

Als eerste ziekenhuis ter wereld plaatste Isala in Zwolle begin mei een vernieuwde implanteerbare insulinepomp bij een patiënt met diabetes type 1. De plaatsing is onderdeel van de wereldwijde Phoenix-studie, waarin de werking en betrouwbaarheid van deze nieuwe generatie insulinepomp wordt onderzocht. 

Van levensbelang

De implanteerbare insulinepomp is voor mensen met diabetes type 1 voor wie insulinetoediening via de huid (met injecties of een uitwendige pomp) niet toereikend is. Zij reageren slecht op subcutane toediening of kampen met zeldzame insulineverwerkingsstoornissen. Deze groep is klein: naar schatting slechts 40 mensen in Nederland. Als expertisecentrum zet Isala zich bewust in voor deze groep. ‘Voor deze patiënten is een alternatieve vorm van insulinetoediening van levensbelang’, zegt internist-endocrinoloog dr. Peter van Dijk van Isala. ‘Ze hebben hoge of sterk wisselende bloedglucosewaarden waardoor frequent ziekenhuisopnames nodig zijn en er een verhoogd risico is op diabetes gerelateerde, levensbedreigende complicaties.’  

Implanteerbare pomp

De implanteerbare insulinepomp, ontwikkeld door Medtronic, wordt onderhuids geplaatst in de buikwand. Via een slangetje geeft het direct insuline af in de buikholte, wat zorgt voor een betere opname van insuline in het lichaam. Volgens Van Dijk tonen eerdere studies, onder andere van Isala, aan dat dit de glucoseregulatie sterk verbetert maar ook andere (hormonale) lichaamsprocessen normaliseert. Hierdoor is de glucoseregulatie voorspelbaarder, de diabetes beter te beheersen en zorgt het voor minder ziekenhuisopnames. Dit alles verbetert de kwaliteit van leven van deze mensen aanzienlijk.  

Verbeterd ontwerp

Inwendige insulinetoediening met behulp van een implanteerbare insulinepomp is niet nieuw. En het werd in Isala ook al voor deze specifieke groep ingezet. Maar de productie van de vorige pomp was beperkt door toenemende en aanhoudende leveringsbeperkingen van onderdelen. De nieuwe pomp is een derde kleiner dan zijn voorganger en wordt bediend via een app. Ook de dosering kan een stuk nauwkeuriger omdat de minimumdosis kleiner is dan bij de oude pomp. ‘Er is geen directe koppeling met een glucosesensor, maar dat is de logische volgende stap’, aldus Van Dijk.  

Wereldwijde studie

De internationale Phoenix-studie loopt in meerdere diabetescentra en test de werking en betrouwbaarheid van een nieuwe generatie inwendige insulinepomp. Isala is het enige deelnemende ziekenhuis in Nederland. Wereldwijd krijgen 20 patiënten de pomp geïmplanteerd, onder wie 3 bij Isala. De studie duurt 6 maanden en vormt een belangrijke stap richting certificering en bredere beschikbaarheid. 

Bron: Isala 

Gepubliceerd op 3 juni 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.