Nieuw onderzoek naar rol overgewicht bij COVID-19

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontvangt een subsidie van ruim 450.000 euro om uit te zoeken waarom coronapatiënten met overgewicht zo vaak op de intensive care (IC) belanden. Er wordt gekeken of buikvet en leptine de oorzaak zijn van een ernstiger verloop van COVID-19. Ook wordt onderzocht of het flavonoïde resveratrol als geneesmiddel kan worden ingezet.

Buikvet en leptine

Uit recent onderzoek blijkt dat overgewicht voorkomt bij 77 procent van de coronapatiënten die op een Nederlandse IC zijn behandeld. Mensen met overgewicht hebben 44 procent meer kans om te overlijden aan COVID-19, en dat loopt op tot een bijna 80 procent grotere kans bij mensen met ernstige obesitas. De veronderstelling is dat het vetweefsel, met name het buikvet, de oorzaak is van het ernstige beloop van COVID-19 bij deze patiënten. Buikvet produceert namelijk stoffen als leptine, die de ontstekingsreacties kunnen versterken, onder andere in de longen.

Resveratrol

Uit eerder kleinschalig onderzoek van het UMCG blijkt dat het leptinegehalte verhoogd is bij coronapatiënten. Volgens het UMCG komen er aanwijzingen uit de wetenschappelijke literatuur dat resveratrol het leptinegehalte kan verlagen. Resveratrol is een antioxidant die van nature voorkomt in onder meer blauwe druiven en rode wijn. In het nieuwe onderzoek wordt nu ook gekeken of de ernstige (long)ontstekingen die COVID-19-patiënten kunnen ontwikkelen, behandeld kunnen worden met resveratrol.

Samenwerking tussen 3 ziekenhuizen

Het UMCG werkt in dit onderzoek samen met het Amphia ziekenhuis in Breda en het Amsterdam UMC. Het onderzoek wordt in 3 fases uitgevoerd en zal binnen 24 maanden zijn afgerond. De onderzoekers hopen in de tussentijd al onderzoeksresultaten te kunnen presenteren.

Bron: UMCG

Gepubliceerd op 2 september 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.