Nieuw diabetes- en afslankmedicijn tirzepatide
Het nieuwe diabetesmedicijn tirzepatide (merknaam Mounjaro®) is sinds half november beschikbaar in Nederland. Tirzepatide behoort net als semaglutide (Ozempic® en Wegovy®) tot de groep GLP-1 receptoragonisten, en belooft nog beter te werken tegen overgewicht. Mogelijk kan het middel de huidige tekorten van GLP-1 receptoragonisten oplossen.
Effectievere werking
De werking van tirzepatide is vergelijkbaar met semaglutide, maar blijkt in studies nog effectiever. Tirzepatide doet het effect na van de darmhormonen GLP-1 en GIP. Dit zijn 2 van de belangrijkste darmhormonen die horen bij de glucoseregeling en de vetstofwisseling. Deze hormonen worden door cellen in de dunne darm uitgescheiden na inname van voedsel. GIP helpt de bloedglucosespiegel te regelen door de aanmaak van insuline te stimuleren. Verder zorgt GIP voor een verzadigd gevoel en verhoogt het tegelijkertijd de vetstofwisseling. Ook GLP-1 helpt de bloedglucosespiegel te reguleren en zorgt voor verzadiging en minder eetlust.
Voorschrijven van tirzepatide
Tirzepatide wordt voorgeschreven voor volwassenen met diabetes type 2 waarbij de bloedglucosewaarden niet goed ingeregeld zijn. Het wordt gezien als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging en als metformine niet goed werkt of om een andere reden niet kan worden gebruikt. Tirzepatide is net als andere GLP-1 receptoragonisten alleen op recept van een arts te krijgen en wordt door zorgverzekeraars vergoed bij voldoen aan bepaalde criteria. Dit kan bijvoorbeeld ook zijn bij overgewicht vanaf een BMI van 35. Overstappen of beginnen met dit medicijn kan alleen in overleg met een zorgverlener.
Gebruik en mogelijke bijwerkingen
Voor gebruik wordt tirzepatide meestal 1 keer per week geïnjecteerd in afwisselend bovenbeen, bovenarm en buik. Net als andere GLP-1 receptoragonisten kan tirzepatide voor bijwerkingen zorgen. Bekende bijwerkingen zijn misselijkheid en braken, diarree, obstipatie, buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Vaak verdwijnen de bijwerkingen een paar weken na de start van het gebruik. Er is nog weinig bekend over de effecten op de lange termijn.
Altijd in combinatie met leefstijlverandering
Afslankmiddelen zoals tirzepatide en semaglutide bieden hoop voor mensen met obesitas, maar moeten met zorg worden ingezet. Volgens prof. Tijn Kool, hoogleraar Passende Zorg aan het Radboudumc, moeten deze medicijnen niet worden gezien als dé oplossing: ‘Ze kunnen ondersteunen, maar alleen in combinatie met leefstijlverandering. Een ongezonde leefstijl heeft immers bredere gevolgen dan alleen overgewicht.’ Hij benadrukt dat de focus moet liggen op de oorzaken van obesitas, zoals ongezond eten, weinig beweging en stress.
Bronnen: Diabetesvereniging Nederland en Radboudumc
Gepubliceerd op 21 november 2024
Door Sophie Luderer