Niet alle gluten zijn schadelijk bij coeliakie

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, hebben ontdekt dat er natuurlijke varianten van gluteneiwitten bestaan, die verschillen in de mate waarin ze gevaarlijk zijn voor patiënten met coeliakie. De bevindingen zijn te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.

Door de eigenschappen van de minder gevaarlijke gluteneiwitten met elkaar te combineren kunnen gluteneiwitten gemaakt worden die veilig zijn voor patiënten met coeliakie. Deze uitkomsten bieden de mogelijkheid om veilige gluten te produceren. Daarvoor zou de erfelijke code voor veilige gluteneiwitten ingebracht kunnen worden in gewassen die van nature al veilig zijn voor patiënten met coeliakiezoals maïs, rijst of haver. Via een systematische opgezette plantenveredeling zouden zelfs tarwerassen ontwikkeld kunnen worden met gluteneiwitten die veilig zijn voor patiënten met coeliakie maar nog wel een goede bakkwaliteit hebben. De realisatie hiervan zal nog zeker jaren duren maar de verwachting is dat dit zal leiden tot de ontwikkeling van kwalitatief veel betere producten voor patiënten met coeliakie. In de toekomst zal daarom mogelijk niet langer gesproken worden over producten die wel of niet glutenvrij zijn, maar over producten die al dan niet veilige gluten bevatten.

Bron: LUMC

Gepubliceerd op 20 december 2010

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.