Nierstichting start campagne over zout

Bijna alle Nederlanders eten te veel zout. Producten uit de supermarkt bevatten vaak meer zout dan mensen denken. Uit marktonderzoek in opdracht van de Nierstichting blijkt dat 1 op de 3 mensen wel als voornemen heeft om te minderen met zout. Om mensen meer bewust te maken van de eigen zoutinname en te leren hoe je met minder zout toch lekker kunt eten, lanceert de Nierstichting de campagne “Goed of zout”.

Andere mensen eten te zout

In een eerder onderzoek vroeg marktonderzoeksbureau MWM2 414 Nederlanders naar hun kennis over zout, en hun eigen zoutconsumptie. Hieruit bleek dat zo’n 85 procent van de Nederlanders meer dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag binnenkrijgt. Het gemiddelde ligt rond de 9 gram. Zo’n 84 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze denken dat mensen te veel zout eten. Maar 16 procent was ervan overtuigd dat ze zelf teveel zout binnenkrijgen.

Bronnen van zout

Het grootste deel van de zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Slechts 20 procent komt uit zout dat mensen zelf toevoegen in de keuken of bij het eten. Vleeswaren, kant-en-klare vleesvervangers, kaas, sauzen, smaakmakers als bouillon, en bewerkt vlees dragen in hoge mate bij aan de hoge zoutinname. ‘Wel 80 procent van het zout dat je eet, komt uit producten die je in de supermarkt koopt’, aldus aldus Annemiek Dorgelo, programmamanager preventie Nierstichting. ‘Veel producten bevatten veel zout. Ook de dagelijkse boodschappen als hartig broodbeleg en kanten-klare vleesvervangers, waarvan mensen het niet verwachten. Dat telt snel op én kan ongemerkt je nieren beschadigen’.

Minderen

Uit recent onderzoek onder 523 Nederlanders blijkt dat 35 procent van de mensen wil minderen met zout. Zo’n 46 procent twijfelt nog. De belangrijkste reden voor mensen om te minderen is de gezondheid. Een barrière is voor een deel van de mensen dat ze niet zo goed weten hoe ze lekker kunnen koken zonder zout. Bovendien heeft nog lang niet iedereen inzicht in de eigen zoutinname. Om mensen te helpen minderen met zout heeft de Nierstichting een aantal tools ontwikkeld. In de zoutquiz kunnen mensen testen hoe zoutbewust te zijn. In het magazine Lekker Gezond staan tips en recepten om met minder zout toch lekker te eten, door bijvoorbeeld kruiden toe te voegen.

Nierschade voorkomen

Een te hoge zoutinname kan de bloeddruk verhogen en nierschade veroorzaken. Ruim 10 procent van de bevolking heeft al chronische nierschade. ‘Het minderen van de zoutconsumptie naar de 6 gram per dag helpt de bloeddruk verlagen, beschermt de (resterende) nierfunctie en zorgt dat medicijnen beter werken’, aldus de Nierstichting. ‘Hierdoor zijn naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade te voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.’

Bron: Nierstichting

Gepubliceerd op 17 maart 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.