Nederlandse vlees- en zuivelvervangers het gezondst

Vleesvervangers en plantaardige zuivelvervangers uit Nederland hebben gemiddeld een gezondere samenstelling dan die uit andere landen. Dit blijkt uit onderzoek van ProVeg International. Bovendien blijken plantaardige alternatieven vaak gezonder dan vergelijkbare dierlijke producten.

Plantaardige producten

ProVeg bekeek de voedingswaardes van 673 plantaardige producten uit 11 landen, waarvan 422 vleesvervangers en 251 soorten plantaardige zuivelvervangers. Behalve uit Nederland komen de onderzochte producten uit België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Tsjechië, Italië, Spanje, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Maleisië. De vleesvervangers zijn beoordeeld op totaal vetgehalte, verzadigd vet, zout, suiker, eiwit, voedingsvezels en toegevoegd ijzer en vitamine B12. Voor plantaardige zuivelvervangers is gekeken naar totaal vet, verzadigd vet, zout, suiker, eiwit en toegevoegd calcium en vitamines B12, B2 en D. Ook is er een vergelijking gemaakt met de gemiddelde voedingswaardes van equivalente dierlijke vlees- en zuivelproducten.

Minder zout en verzadigd vet

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse vlees- en zuivelvervangers gemiddeld minder zout en verzadigd vet bevatten en meer nuttige voedingsstoffen dan vervangers uit andere landen. Na de Nederlandse vleesvervangers scoorden die van België, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten het best. In al deze landen waren vleesvervangers daarnaast gemiddeld gezonder dan vergelijkbare dierlijke vleesproducten. Internationaal hadden met name plantaardige varianten op worst, kipnuggets en spek gemiddeld een gezondere samenstelling dan vergelijkbare dierlijke producten. De voedingswaardes van plantaardig gehakt, burgers, kipstukjes en kipfilets scoorden vergelijkbaar met die van de dierlijke versies.

Sojadrink

Van de onderzochte plantaardige melkvarianten — sojadrink, haverdrink, kokosdrink en amandeldrink — bleek sojadrink het gezondste. Nederlandse sojamelk blijkt niet alleen lager in verzadigd vet en suiker dan koemelk, maar ook net zoveel eiwit, calcium en vitamines te bevatten. Het verrijken van plantaardige zuivelvervangers met essentiële voedingsstoffen is in andere landen overigens nog niet zo gebruikelijk als in Nederland.

Bron: ProVeg

Gepubliceerd op 4 december 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.