Nederlands onderzoek naar voeding tijdens de overgang
Het Radboudumc, het Erasmus MC en de Hartstichting zijn het MENOFOOD-project gestart. Dit is een grootschalig onderzoek naar feiten en fabels over voeding tijdens de overgang en de impact op de hartgezondheid van vrouwen. De onderzoekers combineren praktijkervaringen van vrouwen met wetenschappelijke inzichten om betrouwbare, praktische voedingsadviezen voor een gezonde overgang te ontwikkelen.
Burgerwetenschappers en ervaringsdeskundigen
De onderzoekers roepen vrouwen die in de overgang zijn (geweest) op om hun ervaringen en voedingstips te delen. Deelnemende vrouwen kunnen de onderzoekers ook meehelpen als burgerwetenschapper. Denk aan het lezen en samenvatten van artikelen, informatie coderen en categoriseren en groepsgesprekken houden met andere vrouwen in de overgang. Ze krijgen dan een vergoeding, afhankelijk van de werkzaamheden.
Diëten en supplementen
Tijdens de overgang vinden er grote hormonale veranderingen plaats die kunnen leiden tot klachten als opvliegers, vermoeidheid, hartkloppingen en stemmingswisselingen. Deze kunnen samenhangen met hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen. Veel vrouwen proberen in deze periode verschillende diëten, kruiden of supplementen uit, maar er bestaan nog geen wetenschappelijk onderbouwde voedingsrichtlijnen specifiek voor deze levensfase. Sommige veranderingen kunnen zelfs negatieve gevolgen voor de (hart)gezondheid hebben. Het project richt zich op feiten en fabels over voedingspatronen en -veranderingen bij vrouwen in de overgang: wat zegt de wetenschap, wat gaat rond in de volksmond en wat gebeurt in de praktijk? Het doel is het opstellen van toegankelijke, betrouwbare en gerichte voedingsadviezen om overgangsklachten te verminderen en de (hart)gezondheid te verbeteren.
Bron: Radboudumc
Gepubliceerd op 24 april 2025
Door Angela Severs