Nederlanders zeggen steeds minder vlees te eten

Er is een groeiende groep Nederlanders die naar eigen zeggen geen, of slechts af en toe vlees eet. Tussen 2016 en 2019 is dat percentage gestegen van 29 naar 36 procent van de volwassenen. Dat blijkt uit de Smart Food Monitor onder 7.300 volwassenen, uitgevoerd door online marktonderzoeksbureau Multiscope.

Vegetariërs en veganisten

Van de volwassenen zegt 6 procent nooit vlees te eten. Dat was in 2016 nog 5 procent. Vooral jongeren besluiten vaker om helemaal geen vlees te eten. Van de 18- tot 34-jarigen is 7 procent naar eigen zeggen vegetariër of veganist, tegenover 3 procent van de 50-plussers.

Vooral vrouwen en alleenstaanden

De groep die geen of af en toe vlees eet, heeft een duidelijk profiel. Het zijn vaker vrouwen (43 procent) dan mannen (29 procent) en vaker alleenstaanden (46 procent) dan samenwonende stellen (35 procent) of gezinnen (28 procent). Van de Nederlanders eten bijna 2 op de 3 (64 procent) nog steeds bijna iedere dag vlees. In 2016 ging het nog om 71 procent. Deze groep bestaat voornamelijk uit mannen en gezinnen.

Consument bewuster van voeding

Een kwart van alle Nederlanders (24 procent) zegt in het afgelopen jaar gezonder en bewuster te zijn gaan eten en drinken. Ook zegt 18 procent minder te snacken en 11 procent minder alcohol te drinken. Het merendeel (72 procent) zegt anders met eten en drinken om te gaan uit eigen motivatie. Bij vrouwen (76 procent) is deze intrinsieke motivatie sterker dan bij mannen (67 procent). Voor 75 procent van de volwassenen is gezondheid een belangrijk criterium bij de keuze van eten en drinken. Het milieu speelt bij 41 procent ook een rol. Gezondheid en milieu zijn voor vrouwen vaker van belang dan voor mannen.

Bron: Multiscope

Gepubliceerd op 22 april 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.