Nederlanders staan open voor eiwittransitie

Minder vlees eten speelt een centrale rol in maatschappelijke discussies over klimaat, milieu en gezondheid. Nederlanders staan open voor een verandering in hun eetgedrag, blijkt uit een burgerpanel. Maar ze vinden dat vooral de overheid, levensmiddelenbedrijven en retail verantwoordelijk zijn voor een gezonder en duurzamer voedselaanbod. 

Verantwoordelijkheid niet bij de burger

Via het burgerpanel wilde het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur meer inzicht krijgen in hoe burgers denken over de eiwittransitie. Uit de antwoorden blijkt dat Nederlanders openstaan voor een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Ze willen hierbij wel ondersteund worden door passende maatregelen. Wat opvalt is dat ze bij de verandering in eetgedrag wel degelijk een belangrijke rol voor zichzelf zien, maar niet zozeer in het komen tot een effectieve aanpak. Vooral de overheid, levensmiddelenbedrijven en de retail dragen volgens hen de verantwoordelijkheid om het voedselaanbod en onze consumptie gezonder en duurzamer te maken.  

Ideeën uit het panel

Het doel van het burgerpanel was om ideeën op te halen die op steun kunnen rekenen van een groep Nederlanders. De belangrijkste ideeën die werden genoemd zijn: 

  • Werk met prijsmechanismen en kaders, bijvoorbeeld door plantaardige producten aantrekkelijker te maken door prijsregulering door de overheid en het afschaffen van BTW op groente en fruit
  • Stimuleer of reguleer eerlijke communicatie om consumentenbewustzijn te vergroten
  • Bied voldoende alternatieven en inspiratie, bijvoorbeeld door introductie van gezonde, plantaardige producten via supermarkten, scholen en evenementen

Meer over het burgerpanel

Sinds 2022 is er een beleidsdoelstelling over de consumptieverhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten, met als streven een verschuiving naar 40 procent dierlijke en 60 procent plantaardige eiwitten. Om meer inzicht te krijgen in hoe burgers denken over hoe deze beleidsdoelstelling gehaald kan worden heeft het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een burgerpanel georganiseerd. Het panel bestond uit 80 burgers, afkomstig uit 4 delen van het land (west, oost, noord en zuid Nederland). De uitkomsten van dit burgerpanel zijn door minister Wiersma naar de Tweede Kamer gezonden. Meer informatie is te vinden in het rapport “Burgerpanel duurzame eiwitconsumptie.  

Bron: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur 

Gepubliceerd op 28 februari 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.