Nederlanders minderen vleesconsumptie

Bijna de helft van de Nederlanders is de laatste jaren bewust minder vlees gaan eten of is dit van plan. Het milieu, dierenwelzijn en de eigen gezondheid zijn de belangrijkste redenen hiervoor. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim 1.000 mensen. Zo’n 4 op de 10 mensen vindt iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd.

Relatief hoge consumptie

Sinds de jaren 50 is de hoeveelheid vlees die we eten meer dan verdubbeld: van 17 kilo per persoon per jaar naar 36 kilo. Vooral mannen eten veel vlees, ruim 800 gram per week. Vrouwen houden het gemiddeld bij 550 gram, maar dit is nog altijd meer dan de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid van maximaal 500 gram vlees per week. Een meerderheid van 69 procent van de mensen noemt zichzelf een echte vleeseter. Een kwart zegt flexitariër te zijn en zo’n 4 procent noemt zich vegetariër of veganist.

Bewuster gaan eten

De laatste jaren is 38 procent van de Nederlanders bewust minder vlees gaan eten. Nog eens 5 procent van de mensen wil hier binnenkort mee starten. Ook de mensen die zich echte vleeseters noemen, eten over het algemeen niet meer iedere dag vlees. Zo’n 15 procent van de mensen zegt dagelijks vlees bij het avondeten te eten. Ongeveer 7 op de 10 mensen eet maximaal 5 keer per week vlees bij het avondeten. Kip is het meest populaire stukje vlees, gevolgd door rund en varken. Flexitariërs gebruiken minimaal 1 keer per week kant- en klare vleesvervangers, ei of peulvruchten en in mindere mate noten.

Triggers en barrières

Als belangrijkste redenen om minder vlees te eten noemen de ondervraagden het milieu (37 procent), dierenwelzijn (34 procent) en de eigen gezondheid (27 procent). Reden om niet te minderen met vlees zijn: vlees te lekker vinden (47 procent), er gewend aan zijn (33 procent) en de smaak niet willen missen (31 procent).

Het sociale aspect

Bijna alle mensen die minder vlees eten, doen dit omdat ze dit zelf belangrijk vinden. Toch zegt 9 procent te minderen omdat anderen het belangrijk vinden. Bijna 40 procent van de mensen zegt vlees te willen beperken als iemand anders uit hun huishouden dit ook zou doen. Bij sociale gelegenheden zijn verjaardagen het meest genoemd als gebeurtenis die wel zonder vlees kan. Kerstmenu’s en barbecues kunnen volgens de meerderheid van de mensen niet goed zonder vlees.

Bron: Voedingscentrum

Gepubliceerd op 23 juli 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Harriet Verkoelen 30 juli 2021 at 14:31 - Reply

    Ik ben niet blij met deze ontwikkelingen. Minder vlees eten geeft een erg groot risico om sterk bewerkte vleesvervangers te gebruiken. Er zijn maar enkele goede vleesvervangers. Maar waar nu de supermarkten mee overspoelt worden zijn absoluut geen goede vervangers.
    Al zou vegetarisch nog kunnen. Maar wel goed om dierlijke producten te blijven eten. Dierlijke producten hebben een hogere voedingswaardedichtheid dan plantaardige producten.
    Geen vlees eten is niet beter voor de gezondheid, integendeel, en het is ook niet beter voor het milieu. Dus niet duurzamer. Er is ontzettend veel misinformatie als het gaat om vlees en milieu/duurzaamheid. Noem het heel suggesstief “niet meer van deze tijd” maar dat is pas de laatste 10 jaar sinds vegan populairder wordt. De mensheid eet al zo’n 3 miljoen jaar dierlijk.
    Gebruik van fossiele brandstoffen staat bovenaan, uitstoot van CO2 (niet methaan), verspilling van voedsel en productie van bewerkt eten zijn veel belastender voor het milieu.
    Vlees eten in combinatie met intermittent fasting geeft een lage foodprint. Het geeft de meeste voedingsstoffen die ook nog beter opneembaar zijn. Uiteindelijk eet je zo minder, meer natuurlijk terwijl je meer voedingstoffen en goede eiwitten opneemt.
    Het voorkomt ook medicijngebruik, het kan de meeste chronische aandoeningen terug dringen.
    Dat je van rood vlees kanker krijgt (risico van 0.18 %) was het op één na slechtse onderzoek ever.
    Kijk dit filmpje van 15 minuten.
    The scientific reality of meat and human health:
    https://www.youtube.com/watch?v=uEUPAPVzNkY

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.