Nederlanders koploper vleesminderen
Europeanen gaan steeds minder vlees eten. Bijna de helft van de Europese consumenten heeft het afgelopen jaar de vleesconsumptie geminderd en vooral Nederlanders kiezen vaker voor een menu zonder vlees. Dat blijkt uit een onderzoek in 10 Europese landen, uitgevoerd door wetenschappers van het Smart Protein project.
Nederland als koploper
Nederland heeft met 48 procent het laagste percentage inwoners dat zich als echte vleeseter omschrijft. Polen heeft de meeste vleeseters, met 68 procent. Het gemiddelde in Europa is 61 procent en 44 procent van de Europeanen zegt afgelopen jaar minder vlees te zijn gaan eten. Ook heeft Nederland de grootste hoeveelheid flexitariërs met 42 procent, terwijl het gemiddelde op 30 procent ligt. Zo’n 5 procent van de Nederlanders is vegetarisch, 4 procent pescotarisch en 2 procent is veganistisch. Als alleen wordt gekeken naar het totale percentage vegetariërs en veganisten staat Nederland met 7 procent binnen Europa op nummer 3. Alleen Duitsland (10 procent) en het Verenigd Koninkrijk (9 procent) hebben een hoger percentage vegetariërs en veganisten.
Plantaardige alternatieven
Nederlanders staan, samen met Spanjaarden, het meest open voor het gebruik van plantaardige alternatieven. Een kwart van de Nederlanders wil de komende 6 maanden meer plantaardige producten gaan gebruiken. Momenteel gebruikt bijna 1 op de 3 Nederlanders minstens 1 keer per week een vleesvervanger of een plantaardig alternatief voor melk. Plantaardige yoghurtproducten wordt door 27 procent van de mensen wekelijks gebruikt. De smaak en de prijs zijn de belangrijkste barrières om vaker plantaardige producten te gebruiken.
Bron: Smart Protein project
Gepubliceerd op 12 november 2021
Door Marjolein Streur