Nederlanders eten gezonder tijdens coronacrisis

De coronacrisis zorgt voor veranderingen in het eet- en drinkgedrag van Nederlanders. Veel Nederlanders zeggen gezonder te zijn gaan eten en te minderen met vlees en alcohol. Deze trend is vooral te zien bij 65-plussers. Sporten doen we nu juist minder dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit marktonderzoek van DVJ Insights.

Gemiddeld in Nederland

De onderzoekers zien ‘een behoorlijke invloed’ van de crisis op het eet- en drinkgedrag. Zo probeert bijna 1 op de 5 Nederlanders gezonder te eten; een trend die ook in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is te zien. Gemiddeld genomen is 18 procent van de Nederlanders naar eigen zeggen minder alcohol gaan drinken en 13 procent van de mensen eet minder vlees. Hoeveel we snoepen is gemiddeld over de leeftijdsgroepen niet zoveel veranderd, maar 10 procent van de mensen is wel minder gaan snacken.

Hoe ouder, hoe gezonder

Er zijn duidelijke verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Jongere volwassenen tussen 18-34 jaar proberen gezonder te eten, eten minder vlees en drinken minder alcohol. Maar daarentegen is 11 procent van de respondenten van deze leeftijd meer gaan snoepen, 13 procent meer gaan snacken en 18 procent zichzelf vaker met wat lekkers gaan belonen. Vanaf de leeftijd van 50 jaar is het gemeten eet- en drinkgedrag gezonder tijdens de crisis dan ervoor. Met name 65-plussers eten gezonder. In die groep eet 17 procent minder snoep, 30 procent minder snacks en 29 procent drinkt minder alcohol.

Bezuinigen

Daar komt bij dat Nederlanders de komende 6 maanden op hun uitgaven gaan letten. Zo’n 1 op de 3 mensen zegt minder geld uit te geven aan alcohol, en 21 procent geeft minder geld uit aan de boodschappen. Meer dan de helft van de mensen gaat minder vaak naar de supermarkt in deze periode en bijna 2 op de 5 mensen maken nu eerst een boodschappenlijst voordat ze naar de supermarkt gaan en checken de aanbiedingen.

Inactiever

Qua sporten zeggen Nederlanders minder actief te zijn. Bijna 1 op de 5 mensen fietst minder, 21 procent gaat minder vaak hardlopen, 26 procent gaat minder vaak skaten of skeeleren en 36 procent doet minder vaak een work-out. Klusjes in en om het huis, televisie kijken en boeken lezen worden nu juist meer gedaan.

Bron: DVJ Insights

Gepubliceerd op 9 april 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Monique 14 april 2020 at 13:07 - Reply

    Ik vraag me af hoe het met het zout zit. Veel mensen eten uit ‘de voorraad’. Veel blik en kant en klaar. Vaak zoute producten. Ik denk dat dit nu wat uit beeld verdwijnt.

    • Beroep: -Selecteer beroep-

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.