Mogelijk verband tussen suikerrijke dranken en kanker

Hoewel er nog geen sterke verbanden zijn gevonden, vermoeden onderzoekers dat er een relatie bestaat tussen het drinken van frisdrank en vruchtensappen en kanker. Het beperken van het gebruik van suikerrijke dranken draagt mogelijk bij aan een vermindering in kankerdiagnoses. Dat schrijven Franse onderzoekers in British Medical Journal (BMJ).

NutriNet-Santé studie

De onderzoekers bekeken in een groep van 101.257 gezonde volwassenen hoeveel frisdrank, vruchtensap en light frisdranken zij gebruikten. De deelnemers vulden minimaal 2 keer een 24-uurs vragenlijst in over hun consumptiepatroon van die dag. Mannen bleken dagelijks zo’n 90 ml suikerrijke dranken te gebruiken en vrouwen ongeveer 75 ml.

Nieuwe diagnoses

De onderzoekers volgden deze mensen gedurende circa 5 jaar. Vervolgens keken de onderzoekers welke mensen (voor de eerste keer) kanker kregen. Hierbij hielden ze rekening met andere risicofactoren voor kanker, zoals roken en fysieke activiteit. Tijdens de follow-up werden 2.193 mensen met kanker gediagnosticeerd, waaronder 693 keer borstkanker, 291 keer prostaatkanker en 166 keer darmkanker.

Verhoogd risico

Uit analyse van de resultaten concluderen de onderzoekers dat een toename in de consumptie van suikerrijke dranken het risico op kanker verhoogt. Bij frisdrank was er een relatie gevonden met zowel kanker in het algemeen als met borstkanker. Bij 100 procent vruchtensap was er alleen een relatie met kanker in het algemeen. Er werd geen verband gevonden tussen light frisdranken en kanker.

Mechanisme

De onderzoekers weten nog niet wat het mechanisme achter deze associaties is. Een mogelijke verklaring is een toename in gewicht, maar ze denken dat dit niet de enige factor is. Ze noemen ook een toename in viscerale adipositas (los van een toename in lichaamsgewicht), een hoge glykemische index en andere chemische componenten van de dranken als mogelijke mechanismes.

Richtlijnen

Dit is een observationele studie waardoor er geen oorzaak of gevolg kan worden vastgesteld, benadrukken de onderzoekers in het artikel. Toch benoemen de onderzoekers dat deze resultaten de huidige aanbevelingen bevestigen om zo min mogelijk gezoete frisdrank en vruchtensappen te drinken. ‘Daarnaast zijn beleidsmaatregelen nodig zoals een suikertaks op suikerhoudende dranken en beperken van reclame om zo mogelijk bij te dragen aan een vermindering van de kankerincidentie’, schrijven de auteurs.

Bron: BMJ

Gepubliceerd op 23 juli 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. truus kuijpers pierik 6 augustus 2019 at 09:19 - Reply

    veel frisdranken en vruchtensappen zijn een ontwrichting van gezonde voeding. kinderen drinken al gemiddeld 1 liter frisdrank per dag. volwassenen drinken ook vaak 1 1/2 liter frisdrank per dag. veel volwassenen hebben al een vervette lever. kanker kan dan een logisch gevolg zijn. voor kinderen in relatie tot frisdrank wordt dit dus helemaal een rampsenario

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.