Mobiliseer ziekenhuispatiënt tegen functieverlies

Ziekenhuizen moeten meer moeite doen om functieverlies onder 65-plussers na acute opname tegen te gaan. Beperkingen in het dagelijks functioneren leiden tot hogere zorgkosten, welke te vermijden zijn door ouderen te mobiliseren. Dit blijkt uit een onderzoek van het AMC, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Functieverlies wil zeggen dat mensen dagelijkse activiteiten als zichzelf wassen, aankleden en lopen niet meer zelfstandig kunnen uitvoeren. Eenmaal verloren functies zijn moeilijk te herstellen. Ouderen met functieverlies ervaren een lagere kwaliteit van leven en hebben vaak permanent thuiszorg nodig. Bovendien worden zij daarna vaker opgenomen in het ziekenhuis. Dit alles leidt tot hogere zorgkosten.

Volgens de onderzoekers bewegen senioren amper tijdens hun verblijf in het ziekenhuis, terwijl bedrust voor hen desastreus is. Gezonde ouderen die 10 dagen op bed liggen en goede voeding krijgen, verliezen al 10 tot 15% van hun spiermassa. Dit effect is nog sterker bij acute ziekte. Daarom is het belangrijk om patiënten zoveel mogelijk uit bed te halen en in beweging te krijgen. Gewone verpleegafdelingen van ziekenhuizen zijn daar meestal niet op ingericht. Maar op geriatrische afdelingen gebeurt dit vaak wel in een samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Verder raden de onderzoekers aan om patiënten goede revalidatie- en nazorg te geven. In de eerste 3 maanden is de kans op herstel het grootst.

Bron: Skipr

Gepubliceerd op 8 april 2015

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.