Mobiele telefoon geeft veel stress

Veel mensen hebben het gevoel dat ze elk “bliepje” op hun mobiel moeten checken. Van de Nederlanders ervaart 71 procent dan ook stress door meldingen op hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard. Grootste stressveroorzakers zijn meldingen van groepsapps en pushberichten van apps die men zelden gebruikt.

Fear of missing out (FOMO)

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van mobiele aanbieder Ben onder 1.094 mensen. Op de vraag waardoor men stress krijgt van een telefoon, antwoordden de meesten dat alle meldingen voor onrust zorgen. Zij hebben het gevoel constant “aan” te moeten staan en overal op te moeten reageren. Bang zijn om iets te missen (“fear of missing out”, afgekort FOMO) legt ook een behoorlijke druk op de schouders van de mobiele gebruikers. Ruim 4 op de 10 zou daarom graag veel minder meldingen en pushnotificaties ontvangen.

Activatie van stresssysteem

Stress-socioloog Suzan Kuijsten, auteur van het boek “Gek op stress”, herkent de resultaten, zowel uit de praktijk als persoonlijk: ‘Al die meldingen en het gevoel hebben altijd en overal bereikbaar te zijn of te moeten reageren, activeren continu het stresssysteem. Ons brein heeft af en toe rust nodig.’ Het advies van Kuijsten: ‘Kijk of je bepaalde meldingen uit kunt zetten en neem eens wat vaker “vakantie” van je telefoon. Al is het een half uurtje per dag. Probeer het eens!’

Bron: PanelWizard

Gepubliceerd op 18 september 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.